Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZABRANILI IM PROLAZ

Francuska se ispričala Boliviji, Južna Amerika bijesna

evo morales
Reuters/PIXSELL
04.07.2013.
u 07:36

Francuski predsjednik François Hollande u Berlinu je rekao kako je odobrio prolazak zrakoplova čim je saznao da je riječ o Moralesovoj letjelici

Francuska se ispričala Boliviji što je prekjučer zabranila prolazak zrakoplova bolivijskog predsjednika Eva Moralesa kroz francuski zračni prostor, prenosi BBC. Bolivija je optužila Francusku, Italiju, Španjolsku i Portugal da su blokirali zrakoplov jer su pogrešno vjerovali da se u njemu nalazi zviždač Edward Snowden. Zrakoplov je letio iz Moskve, gdje se Snowden nalazi, prema Boliviji, a prizemljen je u Beču. Na kraju mu je odobren prolaz te je jučer sletio u La Paz.

Austrijski Die Presse piše da je za prizemljenje intervenirao američki veleposlanik u Austriji William Eacho tvrdeći da se u zrakoplovu nalazi Snowden. Ministarstvo vanjskih poslova Austrije potvrdilo je da je Eacho nazvao, no tvrde da nije vršio pritisak.

Francuski predsjednik François Hollande u Berlinu je rekao kako je odobrio prolazak zrakoplova čim je saznao da je riječ o Moralesovoj letjelici. Francusko ministarstvo vanjskih poslova izdalo je priopćenje o incidentu.

"Ministar vanjskih poslova nazvao je svog bolivijskog kolegu kako bi mu izrazio žaljenje Francuske nakon incidenta izazvanog kasnom potvrdom dozvole za prolazak zrakoplova predsjednika Moralesa kroz francuski teritorij", poručio je glasnogovornik ministarstva Phillipe Lalliot.

Događaj je izazvao gnjevne reakcije u Boliviji, ali i ostalim južnoameričkim zemljama. Argentinska predsjednica Cristina Fernandez de Kirchner incident je nazvala poniženjem za cijeli kontinent, dok je venezuelanski predsjednik Nicolas Maduro na Twitteru napisao kako će dostojanstveno odgovoriti na ovu "opasnu, neproporcionalnu i neprihvatljivu agresiju".

Bolivija je podnijela zažbu Ujedinjenim narodima tvrdeći da je riječ o otmici predsjednika Moralesa.

- Zahtijevat ćemo odgovarajuća objašnjenja onih zemalja koje su se predale sjevernoameričkom imperijalizmu i privremeno stavile predsjednika Moralesa u bespomoćnu poziciju - rekao je bolivijski veleposlanik pri UN-u Sacha Llorenti, prenosi Guardian.

>> Nitko se ne usudi primiti ga: Indija odbila azil Snowdenu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije