Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODISEJEVA ZORA

Francuska ipak pristala na NATO-ov ulazak u operaciju

Sarkozy
Pixsell
VL
Autor
Stojan de Prato / Bruxelles
22.03.2011.
u 23:47

Sarkozy se boji da bi članice NATO-a koje se protive napadima na Gadafijeve snage razvodnile operaciju, ali je ipak popustio Obaminu nagovaranju

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy u utorak je navečer priopćio da se s američkim kolegom Barackom Obamom dogovorio o “načinima uporabe NATO-vih zapovijednih ustroja za potporu koaliciji” koja provodi operaciju Odisejeva zora nad Libijom.

Još je u utorak poslijepodne francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe bio zatražio da se za upravljanje vojnim operacijama nad Libijom oblikuje “novi politički upravljački odbor izvan NATO-a, koji bi okupio ministre vanjskih poslova zemalja koje u operaciji sudjeluju i čelnike Arapske lige”, te je već najavio je da će se taj odbor sastati “sljedećih dana u Bruxellesu, Londonu ili Parizu”.

- Kako svi sudionici ove vojne koalicije nisu članovi NATO-am to nije NATO-va operacija. Ali koristit ćemo NATO-ve kapacitete za planiranje i intervenciju – dodao je Juppe.

Ne zna se čime je Obama uvjerio Francuze da popuste, no, Amerikancima je vrlo stalo da, zbog razvučenosti svojih vojnih snaga u drugim operacijama, vodeće mjesto u Odisejevoj zori prepuste NATO-u. Francuska, pak, nije željela dopustiti mogućnost da članice NATO-a koje se protive zračnim napadima na Gadafijeve snage “razvodne” operaciju.

Obama je prijenos zapovijedništva najavio za “uskoro”, a nije još jasno hoće li ga preuzeti sam NATO ili Juppeov odbor u kojemu bi i NATO bio zastupljen.

Prije Pariza NATO-vo je sudjelovanje bila blokirala Ankara, ali turski je premijer Recep Tayyip Erdogan u ponedjeljak predvečer najavio da će Ankara ipak “poduprjeti NATO-ve napore, ako se oni ne pretvore u okupaciju Libije”.

Sjevernoatlantsko vijeće (NAC), koje već danima na veleposlaničkoj razini u Bruxellesu vijeća o Libiji, suglasilo se u utorak o još dvama uz Libiju povezanim operativnim planovima: vojnome osiguravanju humanitarne misije, te nadzoru embarga na oružje. Potonja je operacija već pokrenuta i saveznički brodovi u središnjemu Sredozemlju već provjeravaju prevoze li brodovi  nezakonito oružje ili plaćenike u Libiju.

Komentara 64

OB
-obrisani-
10:08 23.03.2011.

fantemlati,zaboravi Ruse,oni ce biti jos gori od Zapada....

OB
-obrisani-
10:08 23.03.2011.

Mislio sam na alternativu u svezi uniteralnog svijeta,a što nije dobro ! Svijert mora biti višepolaran,a to će se i dogoditi uskoro.

OB
-obrisani-
09:27 23.03.2011.

23.03.2011. u 09:19h rea@ je napisao/la: +++++++++++++++++++++++ Hebeš čovjeka koji nosi potpetice

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije