Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Napad na kalifat

Francuska iz zraka udara po središtu ISIL-a. Kurdi u obruču drže Mosul

Kurdi
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
16.11.2015.
u 07:00

Francuski bombarderi žestoko su napali sirijski grad Raku, glavno uporište terorističke organizacije Islamske države i uništili zapovjedni centar i kamp za obuku.

Kako je i najavio, francuski predsjednik François Hollande, žestoko je odgovorio na krvave terorističke napade u Parizu. Francuski bombarderi žestoko su napali sirijski grad Raku, glavno uporište terorističke organizacije Islamske države i uništili zapovjedni centar i kamp za obuku.

U kalifatu je odmah nakon toga zavladala velika panika. Prijetnja koju je poslao francuski predsjednik Hollande bila je jasna te u kalifatu sada strahuju da Francuzi ne učine ono što su SAD učinile nakon napada 11.rujna 2001. kada su naprosto demolirali talibansku državu.

U međuvremenu, kurdske snage pešmerge nakon što su zauzele grad Sindžar stežu obruč oko grada Mosula koji ima oko milijun i pol stanovnika i kojeg teroristička organizacija Islamske države smatra svojim glavnim gospodarskim gradom. Pad Mosula u ruke Kurda i iračke vojske bio bi izuzetno težak udarac za terorističku organizaciju Islamske države koja već naveliko puca po šavovima. Sve je izglednije da će Kurdi i u Siriji i u Iraku odigrati glavnu ulogu u potpunom uništenju terorističke organizacije Islamske države. 

Otkidaju komad po komad

Dok se pešmerge pripremaju za ofenzivu na grad Mosul u Iraku, kurdske jedinice narodne zaštite (YPG) u Siriji uz američku potporu pripremaju se za veliku ofenzivu na Raku, glavni grad kalifata. Uz Sindžar i Tel Afar, u Iraku Islamska država gubi i grad Ramadi, uporište ISIL-a u provinciji Anbar. 

Njihov kalifat polako se cijepa i odvaja te svaki dan gubi neke teritorije i više nije kompaktna cjelina kao što je bio prije samo mjesec dana.

U međuvremenu, sirijska vojska potpomognuta borcima Hezbollaha i uz zračnu potporu Rusije zauzela je El Hader, glavno uporište terorista kod Alepa koje je godinama odolijevalo.

Visoki vojni sirijski izvori za Večernji list kazali su da se sirijska vojska polako ali sigurno približava sirijsko-turskoj granici, i to nakon što teroristi Islamske države i Nusra fronte, sirijskog ogranka Al-Qa’ide, nisu izdržali u uličnim borbama i izašli su iz El Hadera prema zapadu jedinim putom koji im je ostavljen te nisu uspjeli organizirati obranu na novoj crti bojišta. Oslobođen je čitav niz naseljenih mjesta, a sirijska vojska uspjela je izbiti i na autocestu koja iz Alepa vodi prema velikim gradovima i glavnom gradu Damasku. 

Svi putovi vode u Palmiru

U posljednja tri dana nakon žestokih borbi sirijska vojska oslobodila je područje široko oko sedam kilometara a širi ga i dalje zahvaljujući ruskom zrakoplovstvu koje je uništilo tenkove i oklopna vozila terorista, zbog čega se nastavlja i s napadima na kolone u povlačenju. 

Sirijska vojska bilježi velike vojne uspjehe i na području oko Homsa, u provinciji Idlib i kod Latakije te se priprema za početak velike ofenzive na Palmiru.

>> Assad žestoko po središtu kalifata uz Putinovu pomoć 

>> Otac dvoje djece postao heroj - žrtvovao se i spasio stotine u bombaškom napadu

Komentara 14

PE
petarrr
07:42 16.11.2015.

Odlicnooo...samo naprijed

KE
kermitovo
08:44 16.11.2015.

A sta su do sad čekali?! 20 bombi su bacili! Pa s čim su ih do sada napadali? S praćkama!

DU
Deleted user
08:16 16.11.2015.

Uspjesi sirijske vojske su od prije tjedan dana , ali evo naši kontrolirani mediji to prenose danas ,toliko o hrvatskom novinarstvu pljuuuuc.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije