Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SASTANAK U MINISTARSTVU FINANCIJA

Franak – ministri su reagirali otvoreno i pozitivno, očekujemo da se isprave nepravilnosti u konverziji

Goran Aleksić
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
27.01.2016.
u 17:15

– Očekujemo i da se s vremenom donese zakon koji će regulirati način vraćanja preplaćenih kamata, ako je to moguće – dogovorom s bankama, budu li pametne – kaže Aleksić.

– Mi smo zadovoljni otvorenošću ministara, jednog i drugog, obavijestili smo ih o nepravilnostima u konverziji, o tome što očekujemo od njih. Nismo danas ništa riješili, ali ja vjerujem da ćemo riješiti – istaknuo je nakon razgovora s ministrom financija Zdravkom Marićem i ministrom pravosuđa Antom Šprljom predstavnik Udruge Franak Goran Aleksić.

Napomenuo je da od njih očekuje da se te nepravilnosti koje su još uvijek prisutne riješe, kao i metodologija za izračunavanje početnih fiksnih marži koje su, kaže, banke odredile samovoljnim odlukama.

– Očekujemo i da se s vremenom donese zakon koji će regulirati način vraćanja preplaćenih kamata, ako je to moguće – dogovorom s bankama, budu li pametne – kaže Aleksić. 

Premda ministri nisu davali izjave nakon sastanka u Ministarstvu financija, predstavnik Franka napominje da su reagirali uglavnom pozitivno, no ništa nisu obećali jer je današnji sastanak bio informativan. 

Smatra da su svjesni da ima nepravilnosti i da ih treba riješiti. Prokomentirao je i „odmrzavanje“ tečaja švicarskog franka koje se, kaže, neće odraziti na dužnike čak ni u bankama koje počnu primjenjivati tržišni tečaj.

– Nakon obavljene konverzije, taj će se novac, razlika između fiksiranog i tržišnog tečaja, dužnicima vratiti na račune. Problem je u privremenoj težoj otplati kredita, ali to će trajati vjerojatno samo jednu ratu – kazao je Aleksić.

Denis Smajo, drugi predstavnik Franka koji je sudjelovao na sastanku, poručio je da očekuju da se ispune predizborna obećanja jer se zna tko formira vlast, a Udruga Franak svakodnevno će ih na to podsjećati. 

– Kao jedno od rješenja spominjali smo i mogućnost da se malo „popravi“ zakon koji regulira konverziju. To su neke sitnice koje se vežu najviše uz otkazane kredite – otkrio je Smajo.

>> Prijavili smo Borisa Vujčića za mogući sukob interesa jer je bio na konferenciji u Kitzbühelu 

>> U banke povjerenje izgubilo 83 posto dužnika u francima

Komentara 11

MS
marijan.stimac1
18:42 27.01.2016.

kako će biti riješeno nas koji smo uspijeli otplatiti kredite ,pa i mi smo valjda na neki način zakinuti .bilo bi pošteno da se i nas ukljući u rješavanje problema. kako su oštećeni ljudi koji još uvijek otplaćuju kredite ,znatee i sami da smo i mi debelo oštećeni i pretplatili svoje kredite.

DU
Deleted user
17:46 27.01.2016.

Pa nisu to kukurikavci... Sada su Hrvati u Vladi RH

Avatar germanikus
germanikus
22:01 27.01.2016.

nekakav ........ooooodičan komentar ..IQ ti je sigurno blizu 50!!!!Ako je niži onda me ispravi!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije