Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ispovijedao papu Franju

Fra Berislav Ostojić: Papa je oko sebe uvijek imao Hrvate

papa
Foto: Privatni album
1/2
16.07.2014.
u 13:10

Mislim da čeka da aktualna predsjednica Cristine Kirchner nagodinu ode s vlasti pa da onda kao papa posjeti svoju rodnu Argentinu

Kad smo krenuli njegovim automobilom prema predgrađu Buenos Airesa, fra Jozo Peranić, svećenik koji već desetljećima djeluje u Argentini i vodi Hrvatski katolički centar u glavnom gradu pustio je Olivera. I to, slučajno ili ne, pjesmu “Oprosti mi, pape”.

Vozili smo se, naime, k drugom hrvatskom svećeniku kojem je upravo papa Franjo govorio: “Oprosti mi, oče, griješio sam.”

Fra Berislav Ostojić župnik je župe sv. Križa u Jose Ingenierosu u Buenos Airesu. Župa broji 40.000 vjernika, a od samog centra grada udaljena je sat i pol vožnje automobilom.

Toliko je posljednjih šest godina svakih 15 dana u automobilu provodio i fra Ostojić dok bi se vozio prema katedrali u kojoj je stolovao kardinal Jorge Mario Bergoglio, danas papa Franjo.

– Ti želiš znati sve papine grijehe – uz smiješak me dočekao fra Ostojić u svojoj crkvi. Sjeli smo u skromni podrum njegove župe i uz čaj se prisjetili njegovih čestih druženja s današnjim poglavarom Katoličke crkve.

A ta druženja i kontakti nisu nestali otkako je prije nešto više od godinu dana Jorge Mario Bergoglio postao papa.

Odlazak u Vatikan

– Redovno se dopisujemo mailom. Iako mi ih šalje njegov tajnik, po nekim argentinskim poslovicama i detaljima iz naše prošlosti vidim da sve to sastavlja on sam. Svakih pet do šest dana dođe njegov mail – govori mi fra Berislav koji je u veljači i posjetio papu Franju u Vatikanu.

– Išao sam svojim poslom u Rim i rekao sam to papi koji je odmah odlučio primiti me. No meni je let otkazan pa sam išao dan kasnije i prvi mi je termin propao. To sam odmah javio papinu tajniku i vrlo brzo dobio odgovor kako me papa čeka idući dan. I tako je i bilo. Sreli smo se oko sedam navečer u Vatikanu. Više nikoga nije bilo tamo osim njega i pripadnika Švicarske garde koja ga čuva. Proveli smo sat, sat i pol u druženju, razgovarali o svemu, od ozbiljnih stvari, međusobnih davanja savjeta do razmjene viceva – prepričava fra Ostojić.

Takav prisan odnos imaju godinama, a poznaju se više od 30 godina, još iz doba kada je papa bio ravnatelj fakulteta u San Miguelu.

– Tamo isusovci imaju fakultet, studij teologije, i početkom šezdesetih počeo sam dolaziti kod fratara. Tamo je bio i Bergoglio kojeg sam upoznao i znao porazgovarati s njim o ozbiljnim stvarima, poslušati savjet. Potom sam otišao u Italiju gdje sam 1965. ušao u nuncijat. Nekoliko godina zatim vratio sam se i znali smo se viđati, ali ništa posebno, imali smo pristojne odnose. Sjećao se mene još s fakulteta, a zbližio nas je ponovno monsinjor Emilio Ognjenović koji je papu i zaredio – prisjeća se fra Ostojić koji upravo ovog biskupa župe Lujan u Argentini “krivi” zbog svoje uloge ispovjednika pape Franje.

Monsinjor Ognjenović i papa godinama su se družili i upravo je k njemu papa često išao po savjete. Taj je Hrvat podrijetlom iz Boke Kotorske, kaže fra Ostojić, tadašnjem svećeniku Jorgeu Mariju Bergogliu namijenio prvog ispovjednika, također Hrvata Nikolu Mihaljevića.

On je papu ispovijedao više od 30 godina, sve dok nije ostario i povukao se iz aktivnog reda. Tada je, prije šest godina, kardinal Bergoglio upitao fra Ostojića hoće li ga ispovijedati.

– Ispovijedao bih bilo koga tko me to zatraži, tako da sam taj poziv prihvatio odmah. Rekao sam mu da mislim da je upravo monsinjor Ognjenović krivac za to, na što se on samo nasmijao – govori Ostojić.

I tako je počelo njihovo redovito druženje tijekom kojeg su se i sprijateljili. Često bi nakon sakramenta ispovijedi još satima razgovarali o aktualnim temama vezanim za Crkvu, ali i za Argentinu.

– Često bih oko podneva došao k njemu i otišao kasno popodne. Razgovarali smo o svemu, o njegovoj ulozi u biskupiji Buenos Aires koja se vlastima nije svidjela. Kad bih ja odlazio, kardinal Bergoglio tek bi počeo primati ljude. Primio bi svakog tko bi ga molio, kao što to radi i danas kada je to teže – govori Ostojić koji napominje da njega papino ponašanje i novi duh koji je uveo u Crkvu nisu iznenadili.

– On je isto radio i kada je bio biskup, ali daleko od očiju javnosti. Iznimno se brinuo o siročadi, oni su mu bili na prvom mjestu zbog čega ga vlast nije uopće voljela. Pogotovo jer je pripremio i u okolicu Buenos Airesa, gdje je to bilo najpotrebnije, poslao grupu svećenika koja se brinula da mlade iz siromašnih kvartova izvede na pravi put. Često je popodne autobusom i vlakom išao do tih svećenika, bodrio ih, podržavao i hrabrio da ne posustaju. Vlasti su to znale, a teško je biti svećenik koji se trudi dignuti kvalitetu i kulturu života mladih siromašnih ljudi na višu razinu, da imaju drugačiji pogled na život. To se mnogima nije svidjelo jer su na tim mladima zarađivali ponajprije kroz narkokartele – prisjeća se fra Berislav Ostojić koji kaže da i zato papa još nije posjetio Argentinu.

U sukobu s vlasti

– Mislim da on čeka da aktualna predsjednica Argentine nagodinu ode s vlasti. Takav mi je dojam ostavio. Jer govorio je svima istinu, nije šutio, pa čak i onima na vlasti. Rekao bi im u posebnim prilikama što im treba reći, a to se njima nije nimalo svidjelo pa su ga nerijetko i opstruirali. Danas mu se ti isti klanjaju i sve navedeno ističu kao njegove vrline, a do jučer im je bio veliki neprijatelj jer se njega nije moglo kupiti kao druge kritičare – objašnjava fra Ostojić i dodaje kako se baš tu vidjela veličina aktualnog pape.

– On nije ulazio u sukobe, rekao bi što je trebao reći i kao pastir Crkve tada se posvetio svom radu u tišini. On je jako otvoren, ali i radišan. Probleme rješava brzinskim odlukama, a nerijetko je stvari uređivao vicem i pošalicama. Nije volio mikrofone i to mu je samo pomoglo. Zatvorio se baš zbog politike. Govorio je uvijek kako treba taktično postupati s onima koji vode narod – prisjeća se fra Ostojić.

Uvijek ga je fasciniralo kako kardinal Bergoglio nije koristio odmor nego ga je provodio radno.

– Primao bi više ljude, čitao knjige i posjećivao one koje treba. I sad kad smo se posljednji put vidjeli rekao mi je da neće na odmor, nego će malo primati više ljude – govori fra Ostojić.

U svojim druženjima s papom često su razgovarali o franjevcima, ali i o Hrvatima. Naš narod iznimno je cijenio, a posebno je volio kardinala Franju Kuharića koji je dolazio u Argentinu.

– Znao je sve o kardinalu Stepincu, a uvijek je slao pozdrave i nadbiskupu Bozaniću. Govorio je kako smo iznimno pametan i sposoban narod s iznimnim smislom za rad – prisjeća se fra Ostojić.

S tim njegovim vrlinama i radnim navikama bili su upoznati svi biskupi u Južnoj Americi, ali i sam papa Benedikt XVI.

– On ga je posebno cijenio, želio ga je u Rimu već tada kada je on postao papa, ali Bergoglio je to odbio objasnivši da je potrebniji u Argentini.

Možda je i zato potez pape Benedikta iznenadio i samog nasljednika. Shvatio je to i fra Ostojić za njihove zadnje ispovijedi.

– Bilo je to desetak dana prije nego što će on postati papa. Tada smo razgovarali i o tome i dogovorili se da se vidimo kada se vrati iz Rima s izbora novog pape. Sam mi je rekao da ima povratnu kartu, a ponavljao je kako Crkva treba nekog mlađeg.

No tada je sudbina napisala drugačije poglavlje. Biskup Jorge Mario Bergoglio postao je papa Franjo.

– Sjećam se da sam bio na ulici u župi kada sam čuo da imamo novog papu. Svi su bili ushićeni, a ja ništa nisam znao dok nisam došao kući. Tada sam shvatio da je naš biskup postao papa Franjo. Iznenadio sam se, kako ne bih – govori Ostojić kojeg Franjo nije zaboravio.

Šest dana nakon što je postao poglavar Crkve sam ga je nazvao u njegovu župu.

– Imao je broj i nazvao je. Kada sam se javio, rekao je da je na telefonu papa Franjo, što me je jako iznenadilo. No brzo sam se uvjerio da je to on. Razgovarali smo dvadesetak minuta i pozdravili se. Nazvao me je još jednom potom, 19. svibnja kada mi je bila godišnjica ređenja. Prvo je zvao ujutro, ali se nitko nije javljao pa je potom nazvao popodne i čestitao mi moju obljetnicu. Tada smo isto porazgovarali i dogovorili da ostanemo u kontaktu putem maila. Vjerujte mi, nije se nimalo promijenio, a i dalje pamti sve, do sitnog detalja – govori fra Ostojić.

Na pitanje je li ispovijedao papu sada u veljači kada su se vidjeli u Vatikanu samo se nasmijao. Nije želio odgovoriti. Ali otkrio je da danas papu Franju ispovijeda jedan španjolski svećenik.

– Papa Franjo objasnio mi je kako ne zna talijanski dovoljno dobro da bi se na njemu ispovijedao. Rekao sam mu da mora znati talijanski kao biskup Rima, ali rekao je da mu je draže kad ga manje razumiju jer onda nije pod tolikim povećalom javnosti. On je svjestan da mu nema druge i da se mora otvoriti javnosti, baš kao što se u Buenos Airesu zatvorio, ali njemu je to i dalje teško. Sam mi je priznao da mu zna biti neugodno pred toliko kamera i fotoaparata i da je sam svjestan da se zacrveni. On je potpuno drugačiji pastir koji je Crkvi trebao – na kraju je kazao fra Ostojić koji čeka kraj godine da ponovno posjeti svog prijatelja papu Franju, poglavara Katoličke crkve koji mu je stotinu puta rekao: “Oprosti mi, oče, griješio sam...”

>> Kardinal Bozanić - jedini Hrvat u vrhu Vatikana

Komentara 4

Avatar mili99
mili99
13:19 16.07.2014.

Papa je uvijek oko sebe imao Hrvate, a premijer ih nema iako je premijer države koja se zove Hrvatska.

Avatar Hulk001
Hulk001
09:43 19.07.2014.

Da nema Hrvata nebi bilo svita!! Ideššššššššššššššš.

LU
lukabulic
11:21 19.07.2014.

rajska dijevo Kraljice Hrvata naša Mati --naša pomoći naša utjeho naša nado --pomozi nam .--

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije