Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROPADA U CENTRU GRADA

FOTO Vila Wagner u Samoboru nekoć je bila predivna, a danas je zaobilaze i narkomani

Nesretna sudbina Wagnerove vile, zvali su je samoborski Versailles, danas propada obrasla u dra?
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/14
19.08.2023.
u 16:20

Kao srednjoškolka sam za vrijeme ljetnih praznika jednom s prijateljima odlučila ući u tu vilu, da vidimo čega ima. Unutra kao da je vrijeme stalo...

I 130 godina nakon izgradnje, Vila Wagner u Samoboru i dalje stoji nadomak glavnog trga, pred Franjevačkom crkvom i samostanom, gdje svojim tajnovitim, obraslim arboretumom unosi dašak svježine u grad, no daleko je od stare slave. Danas se radi o trošnom zdanju prešaranom grafitima, a nekad zaštićeni arboretum pretvorio se u neprohodnu džunglu.

Tako je to već desetljećima, govore lokalci koji prate propadanje nekoć predivne vile. Do prije pandemije situacija se činila bolja, arboretum je donekle uređivan, kroz njega se moglo proći, a zgrada je, iako ju je zub vremena iz godine u godinu sve jače nagrizao, ponosno stajala s tek ponekim razbijenim prozorom.

Nakon što je zagrebačko područje pogodilo nekoliko potresa, promijenila se gradska vlast, a u pandemiji se bavilo važnijim stvarima, vila Wagner više nije niti što je bila pred desetak godina, a kamo li davnih dana kada ju je časnik Ivan Wagner dao sagraditi. 

Kao srednjoškolka sam za vrijeme ljetnih praznika jednom s prijateljima odlučila ući u tu vilu, da vidimo čega ima. Unutra kao da je vrijeme stalo. Kroz starinske prozore probile su se grane drveća iz obraslog arboretuma, pogotovo na katu, prizori su bili bajkoviti. Pošto se prolazi kroz obrasli vrt da se dođe do vile, iako je u centru grada ne čuješ ništa i nemaš nikakav dodir sa svijetom izvan imanja.

POVEZANI ČLANCI:

Ipak, ljudi su takvi kakvi jesu, na podovima se nalazila veća količina korištenih igli i stakla od razbijenih boca, a zidovi su bili prešarani grafitima. Na katu se sjećam da je netko napravio ili donio stolić oko kojega su bile klupe za sjesti, možda je bio skvot? Prije nekih osam godina kada smo ju mi odlučili posjetiti, vilu više nisu koristili niti narkomani, pa nismo imali koga pitati.

Nakon potresa i svega što se dogodilo, mislim da je sada stvarno opasno ući. I prije je pisalo na vlastitu odgovornost, no osim tih prozora sve je djelovalo čvrsto i sigurno, ali za vrijeme pandemije vrata i prozori su zatvoreni daskama, a onda se i arboretum pretvorio u džunglu... Sve mi se čini da će ju za par godina samo sravniti sa zemljom i to će biti kraj vile Wagner.

No nada umire posljednja, a stotinjak metara od zapuštenog Wagnera nalazi se imanje koje toj nadi daje život. Dvorac Reiser je izgrađen 1797. godine te se vodi kao kulturno-povijesna spomenička baština. Godinama je samo zauzimao prostor u jednom od najpoželjnijih dijelova grada i propadao kao vila Wagner, sve dok ga nije kupila obitelj Kodrić.

Oni su ga ranih 2000-ih godina restaurirali, poštujući pritom smjernice stručnjaka. Dvorac danas ponosno stoji kao obiteljski dom, s uređenim perivojem i impresivnim, stoljetnim drvećem koje skriva zgradu od pogleda prolaznika. Možda će za nekoliko godina slična sudbina zadesiti i Wagner, koji se svako toliko pojavi u nekom oglasniku po sve nižoj i nižoj cijeni, u potrazi za pravom osobom koja će vratiti sjaj tajnovitoj vili.

GALERIJA Vila Wagner propada u srcu Samobora

Nesretna sudbina Wagnerove vile, zvali su je samoborski Versailles, danas propada obrasla u dra?
1/20
Ključne riječi

Komentara 2

GE
gerila
16:36 19.08.2023.

Ja koda sam čitao ovakav tekst prije tj.dana ..cca..Odo loto uplatit hehe..

OL
olujasviholuja
16:51 19.08.2023.

Kad su došli šumski razbo.....ci uzeli nekretnine vlanicima i dali svojim ušivcima koji nisu ništa ulagali u obnovu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije