Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
iz humanitarnih razloga

FOTO/VIDEO Hamas oslobodio dvije starije Izraelke koje su bile taokinje. Objavljene i snimke

Oslobađanje taoca
Foto: Al Qahera News/Handout via REUTERS
1/9
Autori: Vecernji.hr, Hina
23.10.2023.
u 23:17

Smatra se da je u Gazi još uvijek zarobljeno 220 ljudi. Svi su zarobljeni tijekom napada Hamasa na Izrael 7. listopada u kojima je ubijeno 1400 ljudi, uglavnom civila

Diplomatski napori da se oslobodi više od 200 ljudi koje Hamas drži kao taoce intenzivirali su se u ponedjeljak jer izvješća iz regije sugeriraju da bi značajan broj njih, možda i do 50, mogao biti uskoro oslobođen, navodi The Guardian. Iako Izrael nastavlja bombardirati Gazu i pokušava izvršiti veći pritisak na Hamas, stručnjaci upozoravaju da će pregovori vjerojatno biti jedini način da se zatvorenici domognu svoje slobode.

Dvije starije Izraelke oslobođene su kasno u ponedjeljak, nakon što su dvije Amerikanke, majka i kći, puštene u petak. Smatra se da je u Gazi još uvijek zarobljeno 220 ljudi. Svi su zarobljeni tijekom napada Hamasa na Izrael 7. listopada u kojima je ubijeno 1400 ljudi, uglavnom civila.

Hamas je rekao da je oslobodio Yokheved Lifshitz i Nurit Yitzhak iz humanitarnih razloga, kao odgovor na posredovanje Katara i Egipta. Na društvenim mrežama objavljene su i snimke koje navodno pokazuju dvije starije oslobođene žene. 

Međunarodni odbor Crvenog križa (ICRC) istaknuo je večeras na platformi X kako je omogućio oslobađanje još dvoje zarobljenika te ih transportirao iz Gaze. "Naša uloga neutralnog posrednika omogućuje ovaj posao i spremni smo olakšati svako buduće oslobađanje", poručuje ICRC. 

Sharone Lifschitz, kći jedne od oslobođenih Izraelki, potvrdila je da njezina majka oslobođena. "Mogu potvrditi da je moja majka Yochi Lifschitz jedna od dvoje oslobođenih talaca. Iako ne mogu riječima izraziti olakšanje što je sada na sigurnom, ostat ću usredotočena na oslobađanje svog oca i svih onih koji su ostali kao taoci u Gazi", navela je. 

VEZANI ČLANCI:

SAD savjetuje Izraelu da odgodi invaziju

Sjedinjene Države savjetovale su Izraelu da još ne kreće u kopneni napad na Pojas Gaze jer žele osigurati puštanje na slobodu većeg broja talaca i pripremiti se za moguće širenje rata na regiju. Bijela kuća, Pentagon i State Department pojačali su u privatnim razgovorima s Izraelcima pozive na oprez, rekla su dva izvora upoznata s tim razgovorima, u trenutku kada izraelska blokada zaoštrava humanitarnu krizu u Pojasu Gaze, a broj žrtava od bombardiranja palestinske enklave prešao je 5000.

Američki prioritet je da se omogući više vremena za pregovore o puštanju na slobodu talaca, rekli su izvori, osobito nakon neočekivanog puštanja na slobodu dviju Amerikanki u petak i dviju Izraelki u ponedjeljak. Dužnosnik je rekao je da američka administracija, svjesna posredničke uloge Dohe u pregovorima s Hamasom, obavještava katarske dužnosnike o svojim savjetima Izraelu kako bi bili u toku i mogli nastaviti pregovore o oslobađanju talaca.

"Za sada ne postoje jasne smjernice ili redoslijed koraka prema potpunoj deeskalaciji. Prioritet je da se izvuče taoce korak po korak", rekao je izvor upoznat s pregovorima. 

Drugi američki dužnosnik rekao je da europske vlade također sugeriraju Izraelu da se suzdrži od pokretanja kopnene ofenzive kako bi se dalo prostora pregovorima o taocima. Prvi američki dužnosnik rekao je da bi odgoda kopnenog napada također mogla omogućiti više vremena za dostavu humanitarne pomoći Gazi. Od subote u Pojas Gaze ušla su 54 kamiona s pomoći iz Egipta, po UN-u.  Osim toga, odgoda ofenzive omogućila bi SAD-u da se pripremi za moguće napade na američke interese u regiji.

Washington se boji širenja sukoba na regiju, osobito rata između Izraela i Hezbolaha kojeg podržava Iran. Zabrinut je i zbog želje nekih visokih izraelskih dužnosnika, uključujući ministra obrane Yoava Gallanta, da se izvede preventivni napad na Hezbolah.

Ključne riječi

Komentara 3

BT
Branko_Trol
05:47 24.10.2023.

Pa bas su dobri hamasovci. Ja nemogu vjerovati da su na popisu teroristickih organizacija. Tocno se vidi da su svi obrazovani, lijepo odgojeni, humanitarni, uredni itd itd…. 😂😂😂😂

PA
pajokola1
09:09 24.10.2023.

Otimaju stare babe a htjeli bi da ih se uvažava, kako , di je tu čojštvo i junaštvo?

ZA
Zagi3891
00:59 24.10.2023.

Vauuuu čak dvije....a što je sa onim ubijenim civilima prvi dan? Ajde Izrael potaracaj to

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije