Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Natjecanje u Požegi

FOTO Šibenčanka Tina i Sinjanin Andrija najbolji i najspremniji dragovoljni ročnici

Foto: MORH
1/7
18.07.2023.
u 17:04

Svoja stečena znanja i vještine koje su usvojili tijekom temeljne obuke morali su pokazati kroz uspješno i brzo savladavanje 15 zahtjevnih radnih točaka

Andrija Ezgeta iz okolice Sinja i Tina Bura iz Šibenika pobjednici su završnog natjecanja za najboljeg ročnika i ročnicu aktualnog 38. naraštaja u vojarni 123. brigade HV-a u Požegi. Sudjelovalo je 10 vojnika koji su tijekom dragovoljnog vojnog osposobljavanja postigli najbolje rezultate na provjerama tjelesne spremnosti, testova znanja i vještina, vojničkog držanja i ponašanja, motivacije, odnosa prema nadređenima i svojim kolegama, objavio je MORH.

Svoja stečena znanja i vještine koje su usvojili tijekom temeljne obuke morali su pokazati kroz uspješno i brzo savladavanje 15 zahtjevnih radnih točaka. Staza se sastojala od niza pješačkih prepreka koje su natjecatelji morali proći koristeći se posebnim tehnikama, a neke od njih bile su i vrlo zahtjevne poput pružanja prve pomoći, kretanja i snalaženja u prostoru, rukovanja osobnim oružjem, prepoznavanja eksplozivnih sredstava te gađanja sa i bez zaštitne maske. Na kraj iznimno zahtjevnog natjecanja najbolji u muškoj konkurenciji bio je ročnik Andrija Ezgeta, a u ženskoj najbolje rezultate postigla je ročnica Tina Bura.

- Na dragovoljno vojno osposobljavanje sam se odlučio jer su mi otac i cijela obitelj bili u Hrvatskoj vojsci. Privlači me vojni poziv i ovdje sam stekao novo iskustvo te dalje želim nastaviti karijeru u OSRH. Cilj mi je postati što bolji vojnik i izgraditi se kao osoba. Mladima poručujem da se odvaže prijaviti u vojsku i dođu ovdje u Požegu na obuku te da ostanu u Hrvatskoj vojsci jer ovo je zaista poziv i posao iz ljubavi prema Domovini - kazao je najbolji ročnik Andrija Ezgeta. Najbolja ročnica Tina Bura (28) istaknula je kako se na dragovoljno vojno osposobljavanje prijavila zbog stjecanja novih vještina i iskustva. 

- Željela bih dalje nastaviti profesionalnu vojnu karijeru i doći u dočasničku školu. Voljela bih da se i drugi koji misle da su spremni odluče doći u Hrvatsku vojsku i okušaju u ovom pozivu i danas, sutra da smo tu za domovinu - rekla je Tina. Kandidati za natjecanje odabiru se u nekoliko faza, pojasnio je prvi dočasnik bojne za temeljnu vojnu obuku, časnički namjesnik Predrag Samaržija, a selekcija počinje već od početka dolaska na obuku.

POVEZANI ČLANCI:

Prva faza je šira selekcija unutar timova i skupina prilikom odrađivanja pojedinačnih zadaća. U drugoj fazi, instruktori posebnu pozornost posvećuju prepoznavanju kandidata koji se ističu odnosom prema radu i odgovornošću prema osobnom naoružanju i opremi koju koriste tijekom obuke, a u trećoj, posljednjoj fazi, slijedi provjera tjelesne spremnosti i testiranje zadaća koje su ključni dio natjecanja.

>> VIDEO Koliko god vi mahali s ENC uređajem, rampa nesmiljeno stoji. Kako ući na autocestu?


 

Komentara 4

DU
Deleted user
18:56 18.07.2023.

Samo naprijed hrv.bojovnici!Moramo biti uvijek spremni!😎

BT
Branko_Trol
18:22 18.07.2023.

Dragi Andrija. Bio sam 8 godina u vijsci. Dao sam otkaz kao i svaki normalan. Ako imas 19 godina ok, ali ako imas i ti 28 godina kao i tina onda si u kurcu jer dolazis u vojsku. Da sam sa 19 godina bio pametan kao danas sto sam nikada nebi isao u Hv. Pozdrav i sretno u psihijatriji.

PO
Portugal
21:43 18.07.2023.

Dao sam otkaz nakon 10 godina i najgori posao koji sam radio je biti vojnik.Došao sam do čina desetnika i samo sam prelomio.Previše je nepravde,nelogičnosti,loše plaće kao i uvjeti rada.Nekada je bilo na stotine vojnika,a sada se svelo na ročnika i najveća je sramota da jedan ministar mora danas doći i motivirati vojnike.Pola njih i to malo crkavice neće raditi ni godinu dana.Kada budu vidjeli gdje su došli i za koje novce moraju gutati sve i svašta,brzo će oni postati bivši.Cijeli susatv je u katastrofalnom stanju i odljev ljudi je ogroman.U par godina otišlo je sigurno na tisuće vojnika,dočasnika i časnika.Ako ih sada ima ima u bprbenom sektoru 5000 i to sam možda puno rekao.Jako loš i težak posao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije