Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI PROSVJED

FOTO Poljoprivrednici traktorima izašli na ceste u Đakovu i Čakovcu, došao ih podržati i Željko Sačić

Željko Sačić
Foto: Čitatelj
1/15
19.02.2024.
u 14:12

Kako su poručili organizatori, najviše ih pogađa uvoz poljoprivrednih proizvoda iz trećih zemalja, što je, kažu, uništilo domaće tržište.

Đakovački poljoprivrednici, članovi bivše Udruge Brazda, krenuli su u ponedjeljak u 10 sati traktorima prema središtu Đakova. Prosvjedovali su i poljoprivrednici na drugom kraju Hrvatske, u Čakovcu. Izražavaju tako i podršku europskim poljoprivrednicima.

Kako su poručili organizatori, najviše ih pogađa uvoz poljoprivrednih proizvoda iz trećih zemalja, što je, kažu, uništilo domaće tržište. Naglašavaju i probleme vezane za državno poljoprivredno zemljište, preveliko administrativno opterećenje, zelene poljoprivredne politike, Strateški plan ZPP-a za Hrvatsku i niz drugih.

VEZANI ČLANCI:

- Poljoprivrednici će izaći s traktorima, provozati se cestom, upozoriti na probleme koji muče hrvatske poljoprivrednike i dati podršku europskim poljoprivrednicima. Cijene su zbog krize u Ukrajini i plasiranja pšenice i brašna na našem tržištu dovele do pada od 40 posto, u takvim uvjetima se jednostavno opstati ne može - rekao je u ponedjeljak ujutro za HRT Matija Brlošić iz Hrvatske poljoprivredne komore.

Inače, prosvjednicima je potporu došao dati i general Željko Sačić, saborski zastupnik Suverenista, ujedno i vlasnik OPG-a za vinarstvo i vinogradarstvo u Općini Jalžabet u Varaždinskoj županiji. Poljoprivrednike je, kaže, podržao kao čovjek koji i sam radi na zemlji te razumije izazove s kojima se suočavaju.

- Hranite nas uvoznom hranom, a našu otkupljujete po niskim cijenama. Dosta je bilo! - jedna je od poruka s prosvjeda poljoprivrednika u Međimurju, gdje se okupilo oko 300 vlasnika OPG-ova i članova obitelji. Međimurcima su se pridružili poljoprivrednici iz Varaždinske županije, pa su oko podneva u koloni s oko 200 traktora prošli ulicama Čakovca.

Predstavili su popis s 12 zahtjeva, od smanjenja administrativnog opterećenja, ukidanja geotagiranja fotografija i kontrole uvoza hrane i prerađevina iz trećih zemalja u suradnji s Državnim inspektoratom do pokretanja tzv. uzajamnog fonda, iz kojeg bi se pokrivali tržišni poremećaji.

 – Tražimo i ukidanje plaćanja poreza na promet nekretnina kod zamjene poljoprivrednog zemljišta po uzoru na komasaciju – kazali su prosvjednici koji očekuju da se zahtjevi riješe. – Problem broj jedan je nekontroliran uvoz iz trećih zemalja, uvozi se sve i svašta. Tome treba stati na kraj, ne može tako dalje! Problem je i divljač koja je napravila milijunske štete. Šikaniraju se proizvođači. Otkupne cijene će nas baciti na prosjački štap i to dalje ne ide! – rekao je jedan od organizatora, Stjepan Jurinec, i dodao da prosvjedni skup nije politički.

Na prosvjedu su govorili i župan Matija Posavec te gradonačelnica Ljerka Cividini. Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović rekao je da je hrvatska proizvodnja vrlo specifična, ali da je većina problema zapravo europske naravi, najviše administrativne. – Na administraciju proizvođači troše 30 posto vremena, umjesto da se bave poljoprivredom – kazao je. Problem su, dodao je, i veliki trgovinski sporazumi prema kojima iz trećih zemalja stiže hrana koja nije jednake kvalitete, a po dampinškim cijenama. Kad je riječ o listi sa zahtjevima, u HPK neformalno saznaju da bi većina zahtjeva mogla biti pozitivno riješena.

VIDEO Francuski poljoprivrednici prosvjeduju, blokirane su ceste

Komentara 6

Avatar Barbie*
Barbie*
10:44 19.02.2024.

Podrška domaćim poljoprivrednicima..

VO
voge
14:29 19.02.2024.

Cilj ovih lokalnih izdajnika je opstruirati proizvodnju hrane, kako bi narod bio ucjenjiv i podložan pritiscima izvana. Hranu treba učiniti skupom i nedostupnom,a narodu žele onemogučiti da robnom razmjenom prežive. Gotovinu će zabraniti, jasno. U principu nešto slično kao što je Staljin radio Ukrajini 1933. Jedite kukce i budite sretni.

LO
Lolita3
11:44 19.02.2024.

Podrška domaćim proizvođačima hrane.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije