Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠTO SE SVE MIJENJA

FOTO Nova generacija elektroničkih vozačkih dozvola, pogledajte kako će izgledati

20.12.2023.
u 10:33

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske i Agencija za komercijalnu djelatnost (AKD) su od ponedjeljka započeli izdavanje nove generacije elektroničkih vozačkih dozvola, poznatih kao Gen2.

Od ponedjeljka, 18. prosinca 2023., Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske i Agencija za komercijalnu djelatnost (AKD) su krenuli s izdavanjem nove generacije elektroničkih vozačkih dozvola, poznatih kao Gen2, javlja MUP.

Nakon deset godina od pojave prve elektroničke vozačke dozvole s beskontaktnim čipom, građani Hrvatske sada imaju na raspolaganju modernizirani dokument. Ministarstvo unutarnjih poslova ističe da su grafički elementi zaštite unaprijeđeni, a novi, moderni DOVID element dodatno povećava sigurnost, smanjujući rizik od krivotvorenja. No, najznačajnije promjene dogodile su se na hardverskoj komponenti, beskontaktnom čipu, koji posjeduje najnoviji operativni sustav i certificiran je prema visokim sigurnosnim standardima.

1/4

Jure Sertić, glavni direktor AKD-a, naglasio je da je promjena čipa zahtijevala nadogradnju cjelokupnog informacijsko-komunikacijskog sustava, te da je novi dokument prošao rigorozna testiranja u međunarodnim laboratorijima, potvrđujući njegovu sigurnost i interoperabilnost. Davor Božinović, potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova, pohvalio je visoku kvalitetu proizvodnje i isporuke dokumenata te istaknuo da je nova vozačka dozvola RH "visokotehnološki proizvod, elektronički čitljiv u svim državama članicama EU, a svojom tehnologijom će moći odgovoriti i na sigurnosne izazove u narednim godinama“.

Cijena vozačke dozvole ostaje nepromijenjena, a građani je mogu zatražiti putem elektroničke ili digitalne osobne iskaznice ili fizički u policijskim upravama koje obavljaju upravne poslove. Podsjećamo da je Republika Hrvatska, od 1. srpnja 2013., bila među prvim državama članicama EU koje su uvele elektroničke vozačke dozvole s beskontaktnim čipom, u potpunosti usklađene s relevantnim međunarodnim normama.

POVEZANI ČLANCI:

Osim softverskih komponenti na čipu, razvijen je i uspostavljen složen informacijsko-komunikacijski sustav koji obuhvaća prikupljanje, provjeru i dostavu podataka za personalizaciju, te sustav za praćenje proizvodnje i završnu kontrolu. Čip sadrži sve osobne podatke vozača, kao i informacije ispisane na samom dokumentu.

VIDEO Izgubio kontrolu nad automobilom i zabio se u ogradu kod NK Hrvatski Dragovoljac

Ključne riječi

Komentara 4

DZ
Dzasmin
12:57 20.12.2023.

Sve jaca kontrola stanovnistva! Vec pripremaju i jedinstvenu EU vozacku dozvolu na mbt vozaca i razmjenu podataka, pa ako dobijes zabranu voznje u jadnoj clanici, dobit ces zabranu u cijeloj EU! Kako simpaticno!!

PO
poluprovokator
14:07 20.12.2023.

Neznam nikoga kome je vozačka bila ikad igdje bila očitana digitalno.

Avatar R2D2
R2D2
11:59 20.12.2023.

Ja i dalje imam onu rozu, papirnatu, vrijedi do 65. godine života 😉

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije