Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Primio diplomate

FOTO Josipović: U EU naša ekonomija mora biti konkurentnija

Josipović prijem (1)
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/7
15.01.2013.
u 14:17

– Mislim da je gospodarska kriza dio šire krize upravljanja i krize povjerenja. U Hrvatskoj se puno toga mora mijenjati – rekao je predsjednik Josipović.

U svom govoru na primanju Josipović je diplomatima zaželio mnogo radosti i uspjeha u 2013. godini, a podsjetio ih je i da su na današnji dan 1992. godine zemlje članice EU priznale Hrvatsku.

– I evo, dvadeset jednu godinu nakon priznanja, i godina pred nama bit će povijesna za Republiku Hrvatsku. Za manje od šest mjeseci, ako sve bude išlo kako je planirano, a uvjeren sam da hoće, Hrvatska će postati 28. članica Europske unije – rekao je Josipović te dodao da "nas u godini koja je počela čeka velik broj izazova".

– Ulaskom u Europsku uniju bit će ostvaren i posljednji u nizu velikih nacionalnih ciljeva, cilj koji označava kraj jednog razdoblja naše povijesti i označava početak novog – kazao je Josipović te dodao da ćemo nastaviti i važno partnerstvo sa SAD-om. Smatra da će nakon ulaska u EU Hrvatska više kapaciteta nego do sada moći posvetiti drugim interesima, a jedan od njih je "suradnja, od kulturne do gospodarske, sa zemljama izvan Europske unije".

Podrška susjedima na putu u EU

– Više nego dosad pozabavit ćemo se globalnim pitanjima i u okvirima međunarodnih organizacija dati svoj doprinos osiguranju mira i sigurnosti u svijetu, kao i svim globalnim pitanjima koji su problem današnjice ali i naše zajedničke budućnosti – rekao je Josipović. Istaknuo je da nam je posebno bitan nastavak proširenja na sve zemlje jugoistoka Europe, "jer vjerujemo da je to najbolji, a vjerojatno i jedini način da se regija trajno stabilizira".

– Svi naši susjedi koji to žele imat će čvrstu podršku Hrvatske na njihovu putu u NATO i Europsku uniju, to govorimo stalno, i to jest politika koja je, između ostalog, i u našem nacionalnom interesu – rekao je Josipović te naveo da je drugi izazov za Hrvatsku u 2013. godini gospodarska kriza.

– Mislim da je gospodarska kriza dio šire krize upravljanja i krize povjerenja. U Hrvatskoj se puno toga mora mijenjati, da bismo uistinu oslobodili i stavili u funkciju potencijale koje ova zemlja ima – rekao je Josipović te dodao da na "integralnom europskom tržištu" moramo biti znatno konkurentniji i prepoznatljiviji.

 "Povijesna godina za Hrvatsku"

Treći izazov je "stvaranje javnog prostora koji ima kapacitet za kritički, ali i konstruktivan dijalog". 

– Iskreno vjerujem da bez dijaloga, bez sposobnosti da razgovaramo i kad se ne slažemo, nema stvarnog napretka – rekao je Josipović te dodao da se danas o traumama rata raspravlja "puno zrelije i odgovornije".

– Radujem se ovoj 2013., znam da će ona biti dobra godina, povijesna godina za Hrvatsku, a nadam se da će i svima nama osobno donijeti zdravlja, strpljenja i uspjeha – zaključio je Josipović u govoru na primanju za predstavnike Diplomatskog zbora.

 

Komentara 10

ŠZ
Šumski zvjerinjak tzv "antifaš
14:25 15.01.2013.

U Hrvatskoj se puno toga mora mijenjati - ******** prvo tebe pa onda kaznenu prijavu i odgovornost za naručivanje anketa plaćenih poreznim novcem kako bi si osigurao drugi mandat a nakon toga doživotne privilegije

ER
EUGEN ROMMEL
14:30 15.01.2013.

koju ekonomiju??? gdje ti živiš??? najjači su mi bili kada su rekli da nam je izvoz povećan ali nisu rekli što! jedino što izvozimo je zlato koje je sirotinja prodala da bi preživjela!

OB
-obrisani-
17:21 15.01.2013.

Vi ste svi ljubomorni na njega...zato što je je uspiješan i inteligent..hihihihi...jadni mi ....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije