Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Ford ulaže 500 milijuna dolara u električne automobile

general motors
reuters
10.12.2009.
u 10:00

Fordov plan je objavljen samo dan nakon što je General Motors priopćio da će uložiti 336 milijuna dolara u proširenje tvornice za proizvodnju električnih vozila.

Tvrtka Ford, prvi američki proizvođač automobila koji je tržištu ponudio hibridne modele, najavila je da će uložiti između 300 i 500 milijuna dolara u razvoj tvornice u blizini Detroita, u kojoj će biti izrađivana nova generacija električnih vozila i baterija.

U novom pogonu posao će naći 1.000 radnika, kazala je za Reuters direktorica za razvoj Nancy Gioia. Ford će tražiti državne kredite kako bi proizvodnju baterija i hibrida prebacio iz Meksika u SAD.

Fordov plan je objavljen samo dan nakon što je General Motors priopćio da će uložiti 336 milijuna dolara u proširenje tvornice Hamtramck za proizvodnju električnih vozila koja se nalazi na području Detroita.

Ključne riječi

Komentara 4

UK
Ugo Kajvez
11:08 10.12.2009.

Mazanje oćiju javnosti ... imaju oni već 30 godina modele takvih auta samo zbog naftnih lobija neće ih proizvađati .....

GL
Glista
15:25 10.12.2009.

Za oko jednu kunu da se napuni baterija koja ce me voziti 60tak kilometara, ja cu se prvi stati u red da si kupim jednoga. Naftni lobi ima samo toliko moci - imaju argumenat kada je nafta jeftina, al mozes ti lobirati dok ne poplavis - kad ti je proizvod preskup, nitko ga vise nece htjeti.

OF
odd fellow
11:31 10.12.2009.

Što imaju mazati oči kada je jedino bitna zarada? Kada je cijena nafte bila niska 1984-2002. (cca 15 d/b) ti se automobili uopće nisu isplatili. Zadnjih godina, kada je cijena nafte osjetna porasla, opet se njihova masovna proizvodnja ne isplati, jer trebaš ogromne količine (naravno, jeftine) nafte. Ljudi misle da elek. automobili nemaju veze s naftom, ali za proizvodnju jednog takvog auta ode oko 20 barela nafte, a gdje su ceste, infrastruktura, servisi... sve to traži obilje nafte.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije