Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Investicije

Fondovi za gospodarsku suradnju preuzimaju ACI?!

marina
Ivo Čagalj/PIXSELL
12.05.2011.
u 10:00

Fondovi za gospodarsku suradnju udružili bi novac za modernizaciju i širenje marina

Pet fondova za gospodarsku suradnju u koje su novac uložili privatni ulagači, a u istom omjeru i država, razmatra prvih 50-ak tvrtki, među kojima će u pet godina odabrati tek njih 10 do 12 u koje će uložiti novac. Prema potvrđenim informacijama, jedna od tvrtki u koju se razmatra ulaganje jest i ACI, državna tvrtka kojoj je nužna brza dokapitalizacija radi širenja marina.

Inicijativa iz Vlade?

No zanimljiva je inicijativa da se taj novac dobije iz fondova koji se dijelom pune iz proračuna, dakle novcem poreznih obveznika, koji bi razvijali posao državne tvrtke. Fondovi bi na uloženih 200 milijuna kuna dobili isto toliko novca poreznih obveznika. Moglo se očekivati da će država ulažući sredstva iz proračuna tražiti i nešto zauzvrat, komentira jedan analitičar. No ministar gospodarstva Đuro Popijač opovrgava da Vlada ima ikakve veze s odabirom projekata. – Ne delegiramo niti kandidiramo projekte, mi ćemo se uključiti s mišljenjem kada fondovi predlože projekte – kaže Popijač. Ulaganjem u ACI i fondovi bi vjerojatno riješili pitanje ulaganja jer upitno je koliko ima dobrih projekata u koje mogu investirati.

– Ulaganje u državnu tvrtku u suprotnosti je i s najavom da će fondovi biti namijenjeni ulaganju u male i srednje kompanije koje do kapitala ne mogu doći preko banaka, komentira konzultant Damir Novotny.

Stoga je očito i državi i privatnim ulagačima cilj investirati u projekt za koji postoji veća sigurnost povrata – odnosno vjerojatno i zajednički interes. Osim toga, tako i fondovi osiguravaju svoju naknadu, budući da na nju imaju pravo samo ako se ostvari godišnji povrat od najmanje osam posto.

Zainteresiran i EBRD

Mirna Marović, predsjednica hrvatske Private Equity i Venture Capital asocijacije, kaže da su isti fondovi osnovani vani također ulagali u državne tvrtke. Primjerice, i oni u Srbiji, koji su uložili u državne tvrtke Imlek i Knjaz Miloš. Plan je da pet fondova za gospodarsku suradnju – Quaestus, Nexus Alfa, Alternativ PE, Honestus PE i Prosperus – udruži sredstva i zajednički dokapitalizira ACI kako bi se proširila i obnovila mreža marina. Za sada su u tijeku samo inicijalni razgovori, a konačnu odluku donijet će povjerenički odbor sastavljen od predstavnika ulagača u fondove. No, među najvećim su privatnim ulagačima u fondove mirovinski fondovi, ali i Croatia osiguranje, koje je također u državnom vlasništvu. Kako doznajemo iz izvora u Vladi, postoje i drugi ulagači koji su spremni dokapitalizirati ACI, a među njima je i EBRD.

Ključne riječi

Komentara 4

OB
-obrisani-
10:36 12.05.2011.

Pitam se samo,...kako su nam sitni polupismeni biljeznici uspjeli oteti svu ovu ljepotu,......i bogatstvo?

DU
Deleted user
18:02 12.05.2011.

hello chicago, kako su nam sitni??? su nam??? zar vi iz chicago patite zbog ljepota... koje zlo... u HR ljude pate od nezaposlenja, ljepotu ste cak i vi mogli uzeti sa sobom...

Avatar drInternet
drInternet
18:27 12.05.2011.

*** kleptomani iz fondova su izgubili svoj novac pa bi sada našim novcima proširivali marine? fuj

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije