Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Spor države i bivših PIF-ova

Fondovi traže poništenje presude i izuzeće sudaca

Vrhovni sud
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL/Borna Filic/PIXSELL
28.02.2017.
u 16:51

Lani je u rekordnom roku od pokretanja revizije Vrhovni sud srušio pravomoćnu presudu Županijskog suda

Nakon što je lani u studenom Vrhovni sud u roku od svega dva tjedna od pokretanja revizije srušio pravomoćnu presudu Županijskog suda od proljeća iste godine prema kojoj država bivšim Privatizacijsko investicijskim fondovima mora isplatiti 414,5 milijuna kuna zbog propusta u kuponskoj privatizaciji, te nakon što su fondovi otkrili kako je ista sutkinja Marina Paulić glasala u korist države, a šest godina prije kao sutkinja Županijskog suda u korist PIFova, te zato zatražili poništenje presude, u utorak je na Općinskom sudu održano saslušanje na kojem su odvjetnici koji zastupaju bivše PIF-ove zatražili poništenje presude, izuzeće sudaca koji su glasali u ovom slučaju kao i predsjednika Vrhovnog suda Branka Hrvatina.

U DORH-u pak smatraju da nema potrebe za ponavljanjem spora, jer navodno kažu 'da će i u slučaju ponavljanja država pobijediti u sporu'. Naime DORH je poslao požurnicu u listopadu Općinskom sudu da preda spise s revizijom na Vrhovni sud kako bi se što prije proces završio.

I sve je obavljeno u dva tjedna. Kako su naveli PIF-ovi u pismu Vladi, takav tretman koji ima država nije dobar za ostale tvrtke ili građane koje se spore jer povećava nesigurnost.

Lani je na proljeće Županijski sud donio pravomoćnu presudu o isplati duga nasljednicima PIF-ova – Slavonskom zatvorenom investicijskom fondu, InterFinu i Proficiu. Prva je ideja bila da ih država namiri kroz dionice hotela Jadran, no u tom slučaju država je te dionice precijenila, pa su kasnije u razgovorima s ministrom financija Zdravkom Marićem dogovorili isplatu u novcu u ratama. No prije početka prve isplate pokrenuta je ekspresna revizija i odluka Vrhovnog suda.

Fondovi su još prije 17 godina pokrenuli spor s RH jer su se smatrali oštećenima u postupku tzv. Kuponske privatizacije, s obzirom na to da su im dodijeljene dionice loših tvrtki, a ne samo dobrih kako je bilo planirano. A tim dionicama trebalo se je pomoći stradalnicima Domovinskog rata.

Ako Općinski sud potvrdi da postupak treba ponoviti tada će odluku trebati potvrdit i Vrhovni sud. Ali prema zahtjevu društava – bivših PIF-ova, s novom postavom sudaca koji će odlučivati.

>> Porezna uprava: Ovo su poslodavci koji ne isplaćuju plaću radnicima

>> Andrea Šumanovac izabrana za predsjednicu Udruženja marketinga HGK

Ključne riječi

Komentara 2

NE
nevjerujženikojalaže
22:22 28.02.2017.

koliko se ovdje novca iz državne blagajne prebacuje iz ruke u ruke a da građani vide tek nakon 17 godina.. ovo nisu kosturi iz ormara već zombi !

IV
ive365
09:58 05.03.2017.

Jos jedan korak nazad sudova, na ovakvim se slucajevima vidi koliko je politika umjesana u sudstvo.. i onda jos naprave ovakvu pogresku. Da li je moguce da vrhovni sudac napravi ovakvu pogresku? Sto bi na ovu brzu odluku trebali reci oni koji na nu cekaju po 2 godine a kad se umjesa politika sve se rijesi u 10 dana..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije