Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pokušaj atentata?

Finski premijer napadnut nožem, prošao neozlijeđen

jyrki katainen
AFP/PIXSELL
22.10.2012.
u 18:04

Jedan fotoreporter tvrdi da je muškarac samo htio privući Katainenovu pozornost

Tjelesni čuvari finskog premijera Jyrkija Katainena u zadnji su trenutak spriječili muškarca da ga napadne nožem, izvijestila je finska vlada, a prenosi BBC. Napad se dogodio u jugozapadnom gradu Turkuu, koji je 41-godišnji Katainen posjetio u sklopu kampanje uoči lokalnih izbora koji su zakazani za nedjelju. Katainen je prošao bez ozljeda te je nakon incidenta nastavio s pozdravljanjem građana.

Robert Seger, fotoreporter koji je svjedočio incidentu, tvrdi da je muškarac s nožem u ruci kleknuo ispred premijera, ali ga nije pokušao napasti, nego je samo htio privući njegovu pozornost. Finska agencija STT javlja da je muškarac koji je djelovao smeteno nakon incidenta priveden.

Katainenova konzervativna Stranka nacionalne koalicije, koju vodi od 2004. godine, pobijedila je na izborima u travnju prošle godine. Bivši učitelj uspio je ostvariti većinu s još šest stranaka ljevice i centra.

Ključne riječi

Komentara 2

MM
Mario Marijan Basic
23:21 22.10.2012.

Kritiziran je u zadnje vrijeme zbog otvorene podrške EU-u u slučaju izvlačenja Grčke, pa je taj napad na neki način izraz nezadovoljstva (nezaposlene ili najvjerovatnije poremećene osobe). Finska je podigla PDV za 1% tkzv. Grčki postotak i inače igrala aktivnuu ulogu u financijskom stabiliziranju Europe. Katainen je tokom svog premijerstva isticao kako se financijskom potporom EU članica u krizi (tada...Grčka, Španjolska i Portugal) mogu spriječiti lančane posljedice u drugim zemljama EU-a. Za vladanja desne koalicije (stranke premijera), uprkos svjetskoj financijskoj krizi, postignuta je određena gospodarska stabilnost. Uobičajeni gospodarski parametri su u redu, Finska je prosperitivna! U 2008.oj ugledni medij Financial Times ga je proglasio za najboljeg financijskog (i trezornog) ministra Europe. Učestvuje svake godine na maratonu sa najboljim dosadašnjim rezultatom 3.54.23. U braku je sa nogometašicom.

Avatar nekakav
nekakav
18:59 23.10.2012.

jel to ona ista finska, koja je najmanje korumpirana država u svijetu, zemlja gdje se jako ulaže u znanost, gdje su ljudi marljivi, dobri, sretni, civilizirani? ili je to ipak ona finska čija poduzeća (patria, nokia), mitom dolaze do poslova u drugim zemljama, zemlja puna šovinizma?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije