Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRIZA VLADE

Fini: Berlusconi mora podnijeti ostavku

Gianfranco Fini
AFP
08.11.2010.
u 15:37

Berlusconi mora pokazati političku hrabrost i otići predsjedniku republike podnijeti ostavku i obznaniti krizu vlade, rekao je Gianfranco Fini u nedjelju u Perugi na skupu pokreta Budućnost i sloboda

RIM – Predsjednik zastupničkog doma Gianfranco Fini pozvao je Silvija Berlusconija da podnese ostavku na položaj predsjednika vlade. Berlusconi je odgovorio da  nema namjeru podnijeti ostavku i da, ako Fini želi krizu vlade, onda neka joj u parlamentu izglasuje nepovjerenje.

- Berlusconi mora pokazati političku hrabrost i otići predsjedniku republike podnijeti ostavku i obznaniti krizu vlade - rekao je Gianfranco Fini u nedjelju u Perugi na skupu pokreta Budućnost i sloboda, koji je nedavno osnovao zbog neslaganja s Berlusconijem i njegovim pokretom Narod sloboda.

- Ako Berlusconi ne bude podnio ostavku i bude poslušao loše savjete, onda je jasno da će ministri (Andrea Ronchi, Alfredo Urso, Roberto Menia i Antonio Bonfiglio), koji su prešli iz Naroda slobode u Budućnost i slobodu, izaći iz vlade desnog centra - ultimativno je poručio Fini, koji je naglasio kako su Talijani već umorni od vlade koja ne zna odgovoriti na njihove probleme. Četiri predstavnika Budućnosti i slobode u Berlusconijevoj vladi odmah su najavila ostavku.

Fini je tako otvorio krizu vladajuće koalicije, jer bez glasova parlamentaraca pokreta Budućnost i sloboda Berlusconi više nema većinu u parlamentu.

Berlusconi je ultimativnu rukavicu vratio Finiju kazavši kako nema namjeru podnijeti ostavku te neka se o krizi vlade odluči u parlamentu. Ovoga će se tjedna u parlamentu glasovati o više vladinih prijedloga i odmah će se vidjeti hoće li Finijevi zastupnici glasovati protiv vlade u kojoj sjede s Berlusconijem. Zapravo nitko ne želi na sebe preuzeti odgovornost za rušenje vlade i raspisivanje prijevremenih izbora. No, nakon što je Fini zatražio Berlusconijevu ostavku, stekao se dojam da na desnici mnogi misle kao on, odnosno da je vrijeme berluskonizmu prošlo.

Pretpostavlja se da će se prije novih parlamentarnih izbora stvoriti vlada nacionalnog jedinstva u koju će ući i Demokratska stranka, bivša KP, Pierluigija Bersanija. Ta koalicija širokog raspona, u kojoj bi bili članovi pokreta Budućnost i sloboda, Unije demokratskog centra Pierferdinanda Casinija, Demokratska stranka, stranka Italija vrijednosti Antonija di Pietra i druge manje stranke trebala bi donijeti neke nove zakone, među kojima i izborni, prije parlamentarnih izbora koji bi se trebali održati u proljeće 2011. godine. Inače, Demokratska stranka je za 11. prosinca najavila velike prosvjede u Rimu protiv vlade Silvija Berlusconija.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije