Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROPALA TRANSAKCIJA

Financial Times: Zbog Fortenove Vlada pritiskala Allianz, a Hanfa prijetila kaznom

Zagreb: Plenković sudjelovao na otvorenju 3. ministarske konferencije Unije za Mediteran
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/3
13.06.2023.
u 18:51

Pošto se Allianz odbio predomisliti Hanfa je započela 'on site' nadzor u AZ-u rekavši da se radi o redovnoj reviziji koja je još u tijeku

Hrvatska vlada vršila je pritisak na Allianz osiguranje i prijetila regulatornim mjerama nakon što se lokalni mirovinski fond pod njegovom kontrolom povukao iz 'deala' koji je uključivao isplatu 500 milijuna eura Sberbanci pod kontrolom Kremlja, objavio je Financial Times u utorak. Ruska banka pokušava pronaći kupca za svoj udio od 42,5 posto u Fortenovi, kompaniji koja uključuje maloprodaju i proizvodnju hrane, a najveći je hrvatski poslodavac s 45.000 zaposlenika i 5,2 milijarde eura prihoda te ključni dobavljač hrane u regiji.

Vlada je prošle jeseni preferirala da se Sberbankov udio proda grupi hrvatskih mirovinskih fondova, među kojima je najveći bio AZ u 51-postotnom vlasništvu Allianza, a talijanski UniCredit ima manjinski udio.

Transakcija, procijenjena na 500 milijuna eura, propala je pošto je AZ odustao zbog zabrinutosti da bi mogao prekršiti sankcije EU-a, rekli su izvori FT-u. Allianz je rekao da nadzorni odbor AZ-a "donio neovisnu odluku da ne nastavi slučaj ulaganja u Fortenovu jer je njezin profil rizika i povrata bio potpuno neprikladan za umirovljenike i jer je njegova financijska struktura predstavljala potencijalne rizike usklađenosti koje je smatrao neprihvatljivima".

VEZANI ČLANCI:

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić-Radman i veleposlanik u Njemačkoj Gordan Bakota potom su lobirali kod rukovoditelja Allianza. Grlić-Radman je pozvao je člana uprave Allianza Klausa Petera Röhlera da poništi odluku, tvrdeći da je Fortenova ključna za hrvatsko gospodarstvo. Ministarstvo vanjskih poslova u Zagrebu nije odgovorilo na upite FT-a za komentar, kao ni veleposlanstvo u Berlinu.

Nakon što je Allianz odbio ponovno razmotriti svoju odluku, financijski regulator Hanfa u studenom je izdala nešto što je jedan od izvora FT-a nazvao "eksplicitnim prijetnjama" lokalnom biznisu njemačke tvrtke. Hanfa je istaknula da bi, utvrde li se manjkave kontrole upravljanja i upravljanja rizicima, to bi moglo rezultirati novčanom kaznom i smjenom lokalne uprave, piše FT. Nekoliko tjedana kasnije regulator je započeo 'on site' nadzor u AZ-u rekavši da se radi o redovnoj reviziji procesa donošenja odluka, kontrola i postupanja s kibernetičkim rizicima. Na upit su u Hanfi kratko rekli da je "provjera mirovinskog društva Allianz još u tijeku" dodavši "da će javnost obavijestiti o rezultatima provjere kad završi".

FT piše da je njemačka Vlada obaviještena o pritiscima na Allianz, no njezin glasnogovornik nije želio komentirati "interne poduzetničke odluke i sadržaj povjerljivih razgovora s predstavnicima drugih zemalja". Bez komentara o "interakcijama s državnim tijelima" bio je i njemački osiguravatelj, no dodaje da je donio odluke "u skladu s vrijednostima tvrtke i dužnostima prema klijentima". Izvršni direktor Fortenove Fabris Peruško odbio je komentirati postupke hrvatske vlade, ali je FT-u rekao: "Situacija u kojoj se danas nalazimo je zbog ugovora koji nismo sklopili u listopadu. Da jesmo, danas bismo bili refinancirani i usredotočeni isključivo na naš posao". Izvori kažu da je Allianz bio zabrinut da bi transakcija, iako osmišljena u skladu sa slovom sankcija EU-a, bila kršenje tih sankcija u duhu jer je uključivala plaćanje tvrtki pod kontrolom Kremlja. Osim toga, Allianz je odbila i financijska slika Fortenove, istaknuli su izvori FT-a.

Ključne riječi

Komentara 6

DU
Deleted user
21:15 13.06.2023.

Alianz se ponio siheraški. Prvo su prihvatili uvjete a onda se predomislili. HANFA ima pravo uvjek ući u bilo koju tvrtku i kontrolirati posluje li ista u skladu s zakonom. Uostalom radi se o novcu naših osiguranika.

Avatar Crni labud
Crni labud
22:18 13.06.2023.

AP i hanfa radili su pritisak na AZ da uđe tamo gdje su ih (nas) već jednom opelješili i to baš AP i hanfa lex Agrokorom. A da je AZ bio i pravu potvrđuje današnja vrijednost Fortenove koja je upola manja nego prije godinu dana.

DU
Deleted user
21:15 13.06.2023.

Kuku meni, što će mo sad?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije