Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dokumentarac
Povratak na članak

Film Večernjakove novinarke: Stepinac spašavao Židove

HTV premijerno prikazuje dokumentarac Jadranke Jureško-Kero o židovskoj povjesničarki Esther Gitman i njezinim otkrićima

Komentari 15

DJ
djanii
14:29 08.06.2011.

Dobar je Alojzije kad vidimo kakvi su pravoslavci Hrvati

VL
OB
-obrisani-
13:07 07.06.2011.

ljudi koji su spasili makar jednog jedinog jevreja u holikaustu, dobijali su u izraelu status pravednika medju narodima......stepinac je dva puta kandidovan, i ne znam da li dobio taj status....da probamo jos jednom.....

VL
OB
-obrisani-
13:32 07.06.2011.

kad su lopova uhvatili u pljački banke rekao je da ne krade već spašava novac

VL
B6
Booyaka 619
13:42 07.06.2011.

Zatucanim ljudima s predrasudama nikakav film ne može pomoći u širenju pogleda. Međutim, zanimljivo je da je \'povjesničar\' Ivo Goldstein doslovno \"sjedio\" na ovim kutijama s \'neobrađenom\' povjesnom građom i rekao je gđi.Gitman da on ne vjeruje da su takva svjedočanstva brojna... Zbog toga ne mogu vjerovati u njegove dobre namjere i izvlačenje na neznanje o djelovanju blaženog kardinala Stepinca. Prije se radi o namjernom iskrivljavanju povijesti i s njegove strane selektivnom prikazivanju samo onih činjenica koje se uklapaju u njegov politički habitus. TRagično je da likovi poput njega žive (i to jako dobro!!!) na hrvatskom proračunu i namjerno krivo prikazuju noviju hrvatsku povijest...

VL
UN
unbekant
14:01 07.06.2011.

\"Od 1999,posvetila se znanstvenom proucavanju sudbine zidovskog naroda u Pavelicevoj drzavi\"???????????? Kada je i gdje Pavelic imao drzavu,osim sto je bijo drzavljanin Hrvatske,ali kao gradjanin i poslije izdajnik roda svog,ali nikad kao priznati drzavnik.

VL
QW
qwe
14:04 07.06.2011.

\"Istina oslobađa.\" Hoće li netko povijesno argumentirano, a ne politički, pobiti tvrdnje (dokaze) u Novakovoj knjizi \"Magnum crimen\", tako da Papa mirne duše proglasi Stepinca svecem? 90-tih se pojavila ideja da se ponovi suđenje Stepincu s ciljem njegove političke rehabilitacije;; zašto se to nije dogodilo?

VL
KV
kvatrić
14:15 07.06.2011.

qwe, zato što Hrvatskom još uvijek vladaju oni koji su Stepinca i osudili i proglasili fašistom odnosno njihovi biološki i ideološki nasljednici. To su ti isti oni koji danas Hađića proglašavaju mirotvorcem, a nakon filma vjerojatno će i Ester Gitman proglasiti ustašom, u najmanju ruku zadrtom desničarkom.

VL
OB
-obrisani-
14:25 07.06.2011.

ko je citao stepincevu biografiju,zna ko je stepinac i sta je bio....ni sam poglavnik nije klao kao ni gotovina svojim rukama....tako je i alojz kao vikar ustaske vojske,vrhovni svestenik,imao armiju fratara i mesara ispod sebe koji su cinili najgora zla.....sve vreme je pozivao otvoreno na podrsku ustaskom rezimu i cilju....to je dovoljno....i u obicnom zivotu covek je andjeo dok nekog ne ubije,posle toga se sve dobro zaboravlja a on postaje ubica......alojz je istorijska licnost i nikakvo lobiranje i propaanda od njega nece napraviti nista drugo do onog sto jeste....

VL
KV
kvatrić
14:38 07.06.2011.

Bravo Pacove, objasni ti nama kako je bilo. Konzultiraj SANU za potpunije i točne podatke. A možda bi još koju povijesnu \"istinu\" mogli i saznati od Šešelja, a možda i od Mladića ako opet ne počne kenjat u gaće pa ga pripuste u sudnicu. E Pacove, Pacove da je Gotovinina vojska klala ne bi ni jedan Srbin, ni jedan traktor izašli iz Hrvatske, već bi na svojoj koži osjetili kako je bilo Srebreničanima.

VL
OB
-obrisani-
14:52 07.06.2011.

SRBI bili mproglaseni kao najveci koljaci poslije 2. sv rata u europi-sa govornice UN u njujorku, nagradu kao najvecim koljacima dao osobno UN sekretar

VL
OG
Oger
16:09 07.06.2011.

\"07.06.2011. u 14:04h qwe je napisao/la: \"Istina oslobađa.\" Hoće li netko povijesno argumentirano, a ne politički, pobiti tvrdnje (dokaze) u Novakovoj knjizi \"Magnum crimen\", tako da Papa mirne duše proglasi Stepinca svecem? 90-tih se pojavila ideja da se ponovi suđenjee Stepincu s ciljem njegove političke rehabilitacije; zašto se to nije dogodilo?\" Ako si Magnum crimen procitao onda bi morao znati da knjiga ne sadrzi tvrdnje vec da je to kompilacija teskstova skupljena u raznim dokumentacijama, po tadasnjim novinama, citiranju govora itd. U toj knjizi nije nijedna jedina rijec izmisljena, dodata ili oduzeta. I kako onda napraviti novi proces kad sve stima. O ponasanju i djelovanju kat.crkve u Hrvatskoj u vrijeme drugog svj,rata su europski historicari napisali brdo knjiga, sve istinito i dokazano.

VL
OB
-obrisani-
16:53 07.06.2011.

Stepinac je, prema zaključku jednog od članova Vijeća koje je u Yad Vashemu odlučivalo o Stepinčevu predmetu, spasio 60 staraca iz doma “Lavo­slav Schwartz”, pomogao u transportu 12 žido­vske djece u Palesti­nu, davao propusnice kojima je spasio desetke Židova i pomogao radu Židovske općine. Nije bilo prisilnog pokrštavanja – kategorički tvrdi Baram koji i danas čuva svoj krsni list izdan od Zagrebačke nadbiskupije. – Uopće nije bilo čina krštenja, nego smo samo dobili krsne papire. U svom životu nisam čuo ni za jednog hrvatskog Židova da je bio prisilno kršten. Židovi su dobrovoljno to činili iz uvjerenja da će ih to spasiti – ističe Baram.

VL
OB
-obrisani-
16:51 07.06.2011.

U svom predavanju o odnosima Katoličke crkve i Židova u II. svjetskom ratu, održanom 2001. u Zagrebu, Shomrony je svjedočio o brojnim Stepinčevim djelima spašavanja Židova. Najpoznatija je priča prema kojoj je Stepinac ponudio nadrabinu Freibergeru i njegovoj obitelji da ih sakrije kod sebe na Kaptolu, pri čemu je posredovao Shomrony.

VL
DU
Deleted user
08:40 08.06.2011.

Ujkane panju jedan, Ne znam ni za jednog srbina koji je bio prisilno prognan iz Hrvatske za vrijeme “ Oluje”. Oni su svi dobrovoljno otisli zato sto smatrase da im je tako zdravije. Mozda da I Gotovinu proglasimo svetim. Covjek je spasio 300000 srba od jadnog zivota u opljackanoj ‘rvatckoj.

VL
SI
sinaj
21:18 08.06.2011.

Kako su otkrića Esther Gitman i njezina znanstveno utemeljena tumačenja od nacionalne važnosti za Hrvate i Hrvatsku, koja pobijaju neke ustaljene teze u inozemstvu ____________________________ Ustaljene teze u inozemstvu su rezultat povijesnih krivotvorina koje SANU sustavno provodi. Al znaju Hrvati tko je bio Stepinac, tu nema greške

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.