Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI POTRES NA BANIJI

Fiket: Ovakve jače magnitude bile su očekivane, a moglo bi ih biti još

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL/Twitter screenshot
1/2
17.08.2021.
u 08:22

Potres koji su seizmolozi zabilježili u 1:58 sati, magnitude 4,2 po Richteru, osjetio se i u drugim gradovima

Potres koji je noćas pogodio okolicu Petrinje sastavni je dio serije potresa iz prosinca, tako da su i ovakve jače magnitude bile očekivane, komentirao je seizmolog Tomislav Fiket.

Potres koji su seizmolozi zabilježili u 1:58 sati, magnitude 4,2 po Richteru, osjetio se i u Sisku te Zagrebu, a intenzitet u epicentru bio je 5. do 6. stupnja europske makroseizmičke ljestvice. Nakon njega došlo je do serije manjih potresa, od kojih je najjači bio pola sata kasnije s magnitudom od 2,8 po Richteru. 

– Ovakav potres, kao i oni manji nakon njega, bili su očekivani, riječ je o dijelu serije potresa još od prosinca. Koliko god je građanima teško to slušati, ovakve stvari su normalne – kazao nam je Fiket. 

Mogu li građani očekivati još ovakvih jačih potresa, Fiket govori kako je to teško prognozirati

– Moguće je, ipak je to dio potresa magnitude 6,2. Nekako se može očekivati – kaže. 

VIDEO Vatrogasac na rukama do bolnice držao šestomjesečnu bebu

 

Komentara 42

Avatar TvojUjko
TvojUjko
09:25 17.08.2021.

30 godina govorimo Banovina, sad odjednom je Banija, uskoro cemo kruh zvati hleb... Mi smo kronicno izgubljen narod.

MI
Mircen
10:22 17.08.2021.

S obzirom da naši seizmolozi kažu da je bio 4.2, a strani seizmolozi 4.7, citiram svoj komentar 30.12.2020 (u 23:08, na temi "Seizmologinja: Gotovo..."): (početak citata): "Naša seizmološka služba, cijelo vrijeme sustavno objavljuje da su svi redom potresi ove godine slabiji u Hrvatskoj nego što ih objavljuje EMSC. Govorim samo o potresima ove godine: Potres 22.3. u 6:24 naša služba: 5,3 dok EMSC 5,4; potres u 7:01 istog dana (22.3), naša služba 4,8 dok EMSC 5,0. Zatim prekjučerašnji potres u 6:28, naša služba 5,0; dok na EMSC stalno stoji 5,2; slično i za potres prekjučer u 7:50, EMSC 5,0 a naša služba sigurno tvrdi manje nego to. Zaključno jučerašnji megapotres naša služba sustavno nameće da je 6.2; dok na EMSC stoji 6,4 i SVI potresi navedeni na EMSC-u tako stoje, te posebno naglašavam da piše da su ti potresi na EMSC već revidirani od seizmologa - dakle da ne bi bilo zabune, podaci jesu revidirani na EMSC, ali svi pokazuju 0.1 ili većinom 0.2 po Richteru jače potrese nego što kaže naša služba. Sve što sam napisao je provjerljivo po medijima s jedne strane i s druge strane po EMSC-u. Razlika od 0.2 po Richteru predstavlja duplo snažniji potres i predstavlja ogromnu razliku u snazi potresa. Kako je to moguće, danas debelo u 21. stoljeću? Ja bih lijepo zamolio komentar nekoliko stručnjaka na ovaj moj komentar! Jer za očekivati da će i u buduće novi potresi biti redom sustavno kod nas prikazivani slabijima nego što vjerojatno jesu (od EMSC-a). S poštovanjem!" (kraj citata)

MA
Markovinac
09:11 17.08.2021.

Neznam zasto postoje ovi potrosaci proracuna koji mjere jacinu potresa kad je vec mnogo ljudi nakon par minuta od potresa pogodilo snagu potresa.Dali ce biti opet potresa neznaju pa neznam cemu sluze osim dobrih placa svaki mjesec

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije