Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Drugo izdanje

Festival Željezara u Sisku od 1. do 7. lipnja

najavljen Festival željezara
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/6
18.05.2015.
u 16:25

Ove godine program je orijentiran na aktivizam i umjetnost, dok open air glazbenog festivala neće biti

Drugo izdanje Festivala Željezara održat će se od 1. do 7. lipnja 2015. godine na različitim lokacijama grada Siska, no većina festivalskog programa odvijat će se u industrijskoj zoni nekadašnje tvornice – Institutu Željezara, naselju Caprag, te okolnim javnim prostorima. Ove godine program je orijentiran na aktivizam i umjetnost, dok open air glazbenog festivala neće biti.

Festival organiziraju umjetničke organizacije Nevidljivi Sisak, Galerija Miroslav Kraljević, kreativna agencija Lab 852, KontraAkcija, umjetnik Marijan Crtalić i kustosica Nataša Kadin. U sedam festivalskih dana održat će se brojne radionice, umjetničke rezidencije, predavanja, performansi, tribine, izložbe, predstavljanja istraživačkih studija, različiti tematski obilasci grada Siska te nekoliko glazbenih izvedbi, rečeno je na današnjem predstavljanju Festivala.

Bečka vokalistica, skladateljica, glazbenica, znanstvenica, performerica i radijska umjetnica Elisabeth Schimana u Parku skulptura postavit će svoju zvučnu instalaciju ‘Röhrenklang/Tube-sound/Zvuk’ cijevi koja će se realizirati uz stručnu podršku sisačke galerije Striegel. Zagrebačka Galerija Miroslav Kraljević (GMK) Festivalu Željezara pridonosi izložbom i programom  – kustoskim i umjetničkim istraživanjem povijesti Željezare Sisak i nedavne prošlosti grada obilježene tranzicijskim i privatizacijskim procesima te rastućom nezaposlenosti.  

Predstavit će se istraživačkim projektom grupe Archisquad –  javnim intervencijama umjetnika Vladana Jeremića i Rene Rädle, putem suradnje studenata Metalurškog fakulteta u Sisku i Akademije primijenjene umjetnosti u Rijeci –  te s novim videoradom umjetnika Marka Tadića - rekla je Ana Kovačić (GMK).

Vladan i Rene pripremaju rad u Capragu koji će se sastojati od transparenata i novina koje će se dijeliti građanima čime žele povezati radnike i umjetnike. I ove godine Marijan Crtalić nastavlja s projektom "kulturni stalker", u sklopu kojeg će biti priređeni obilasci naselja Željezara i tvorničkih hala i pogona.

- Želimo revitalizirati duh zajednice i postaviti zdrave temelje za nešto dugoročno i stabilno u Sisku, rekla je Karmen Krasić Kožul (LAB 852).

>> Povratak umjetnika u Sisak na velika vrata

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije