Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'put svile'

FBI zapečatio online tržnicu na kojoj se nudila droga i oružje

surfanje,kompjuter,računalo,internet
Marko Prpić/Vecernji list
02.10.2013.
u 20:16

Djelatnici FBI-ja ugasili su stanicu 'Silk road' (Put svile) koja je na internetu djelovala poput svojevrsne tržnice. Na njoj su korisnici iz cijelog svijeta pod nadimcima prodavali i kupovali ilegalna dobra, poput oružja i droge.

Američka policija uhitila je 29-godišnjeg mladića zbog sumnje da je vodio ilegalnu internetsku stranicu putem koje su korisnici iz svih dijelova svijeta vršili kupoprodaju oružja i droge.

Osumnjičeni Ross Willam Ulbricht diplomirao je na Sveučilištu u Pennsylvaniji prirodne znanosti i strojarstvo, a uhićen je u utorak nakon čega su, piše RT, djelatnici FBI-ja ugasili stanicu ''Silk road'' (Put svile) koja je na internetu djelovala poput svojevrsne tržnice. Na njoj su korisnici pod nadimcima prodavali i kupovali ilegalna dobra, poput oružja i droge. Svoje transakcije plaćali su kriptiranim digitalnim novcem.

Agenti FBI-ja procjenjuju da je putem online tržnice od njenog pokretanja u studenom 2011. godine pa sve donedavno tisuće dilera distribuiralo na stotine kilograma droge koju je kupilo više od sto tisuća ljudi. No to nije sve. Ulbricht je u ožujku ove godine preko stranice pokušao angažirati ubojicu plaćenika kako bi smaknuo jednog od korisnika koji je prijetio da će cijelu stvar, ali i sve korisnike stranice raskrinkati vlastima. Naručeno ubojstvo namjeravao je platiti 150.000 dolara, a ono se, prema saznanjima FBI-ija, ipak nije dogodilo.

Ulbricht će pred zakonom odgovarati za sudjelovanje u prodaji narkotika, za računalnu zavjeru, pranje novca i drugo.

>>Kinezi priveli tinejdžera koji je na internetu pisao o nasilju policije

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije