Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Problemi studenata

Evo što je potrebno da se pomakne 'zebra'

zebra
Foto: Marijan Sušenj/Pixsell
09.12.2014.
u 22:00

Zahtjev upravitelju trebao bi uputiti Grad, a Ured državne uprave daje suglasnost na prometni projekt, koji u pravilu izrađuje ‘gazda’

Pomaknite zebru, pomaknite zebru, pomaknite zebru”, zavapili su studenti Sveučilišta Sjever u Koprivnici na svom portalu Pressedan. Pojasnili su da nema logike da je pješački prijelaz nekoliko metara od mjesta na kojem se spajaju Ulica Mihovila Pavleka Miškine, Peteranska cesta i Čarda, a nije na izlasku iz kompleksa bivše vojarne, a sadašnjeg sveučilišnog kampusa.

Državna cesta

Tim više, jer je s druge strane ceste nekoliko ugostiteljskih objekata gdje trenutačno jedino u blizini fakulteta mogu nešto pojesti i popiti.

Tragom njihove inicijative pokušali smo istražiti kako se zapravo pomiču zebre. Peteranska cesta u vlasništvu je Hrvatskih cesta, ali voditelj nadležne varaždinske poslovne jedinice Stjepan Marković rekao je da oni u takvim slučajevima ne mogu reagirati na zahtjev studenata ili bilo koje druge skupine građana ili udruge.

- S takvim zahtjevom obično k nama službeno dolaze jedinice lokalne samouprave ili mjesni odbori. Nakon toga, procjenjuje se opravdanost zahtjeva, snima se situacija i odlučuje gdje je najbolje mjesto za zebru - kazao je danas on, dodavši da postoje situacije da na vrlo kratkom prostoru budu i dva prijelaza.

- Ovisno o nadležnosti prometnice, zahtjevi nerijetko idu i na ocjenu u MUP ili Ministarstvo prometa. Nekad se razmatranje takvih inicijativa riješi u dva tjedna, a nekad u dva mjeseca. Isto tako, valja reći da i ako Grad ili općina podnesu neki zahtjev to ne znači i da će im automatski biti udovoljeno - rekao je Marković.

Zahtjev nije stigao

“Do sada nismo zaprimili primjedbe studenata. Ured državne uprave mora dati suglasnost na prometni projekt, a koji u pravilu izrađuje upravitelj ceste. Cijena ovisi o zahvatu, može biti do 1000 kuna, a ako ima dodatnih građevinskih radova tada i do 5000 kuna. U pravilu se na državnim cestama u zimskom periodu ne izvode takvi radovi”, istaknuli su iz gradske uprave, dodavši da je procedura za sve ceste uvijek ista.

“Pomicanje položaja zebre za samo 10 metara trenutačno nije opravdano, ali s obzirom da je u planu izvođenje rotora i spojne ceste između Peteranske ceste i Ulice Čarda uzet će se u obzir navedeni zahtjev”, završili su iz Grada Koprivnice.

Komentara 1

VE
vezana
10:26 10.12.2014.

Procedura, procedura...ma molim vas. U gradu očito nemaju pojma, ne treba projektna dokumentacija, šta je vama, a zahtjev nisu zaprimili, moš mislit. Gospodo ukoliko je pješački opasan morate regairati odmah, dok netko ne strada, zajedno sa Markovićem! Marković vam lijepo veli u suradnji sa MUPom, gradom, na teren i premjestiti prijelaz ukoliko je isti opasan za pješake. Ukoliko netko strada, kriva bude Procedura!?!?!? Ajde sada lijepo na teren i odraditi posao, kakve gluposti da se ne "farbaju" pješački u ovo doba godine, bitni su vremenski uvjeti, a njih ima, jedino nedostaje volja vas činovnika i administratora, gradonačelnice što još čekaš!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije