Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODGOVORI STRUČNJAKA

Evo odgovora na vaša pitanja o legalizaciji (15. dio)

bager
Damir Špehar/PIXSELL
04.06.2013.
u 14:25

Vecernji.hr omogućio je čitateljima da nađu odgovore na pitanja o legalizaciji koja ih zanimaju. Na pitanja odgovara Jelena Krezo iz PRIMAPARSA.

1. Naša kuća se nalazi u općini Virovitica i veličine je 11 metara s 9 metara s tim što je po čitavoj dužini kuće bio hodnik ili ganjak a mi smo pola hodnika ili ganjka srušili a pola potpuno zatvorili i napravili kupatilo. Moramo li izvršiti legalizaciju kupatila? Neki nam kažu da ćemo morati vratiti hodnik kako je i bio, imamo i neke slike koje mogu dokazati stanje prije i sadašnje stanje. Na istom mjestu gdje je bio kokošinjac od drvene konstrukcije koja je istrulila napravili smo novi zidani, moramo li kokošinjac legalizirati? Veličina je 180 sa 180.

Ako je riječ o tradicionalnom „ganjku“ uz kuću koji je otvoren prema dvorištu, koji ste radi dogradnje kupaonice zatvorili i tako njemu promjenili namjenu a kući promjenili izgled dijela fasade, onda taj zahvat trebate legalizirati. Što se tiče kokošinjca, on je pomoćna građevina koju možete uz nadogradnju kuće legalizirati kao pomoćni objekt za naknadu od 500 kn.

2. Imam vikendicu na Braču, izgrađenu osamdesetih godina. Kuća je samostojeća, ima u prizemlju garažu, konobu i gustirnu, a kat je stan i terasa (ukupno manje od 400 kvadrata). Kuća nije upisana u zemljišne knjige ali ima građevinsku dozvolu. Problem je što je terasa napravljena cca 3 kvadrata veća nego je u projektu čime su prekoračeni gabariti izgrađenosti parcele. Pretpostavljam da je potrebno proći proceduru legalizacije. 1) Što mi je sve potrebno koji dokumenti, elaborati i kakva je točno procedura? 2) U građevinskoj dozvoli stoji da jedan dio fasade mora biti obložen kamenom što nije napravljeno nego je cijela fasada napravljena malterom. Da li se taj dio dozvole može promijeniti prilikom legalizacije? 3) Da li se može sad predati zahtjev za legalizaciju a naknadno (iza 1. 7. 2013.) donijeti potrebnu dokumentaciju?

Navedena odstupanja od građevinske dozvole koju imate sada možete riješiti legalizacijom, koja će Vam nakon pravomoćnosti Rješenja o izvedenom stanju poslužiti i kao Dozvola za upotrebu, pa ćete moći upisati objekt u katastar i zemljišne knjige. Za legalizaciju Vam treba geodetski snimak izvedenog stanja izrađen od strane ovlaštenog geodete koji ima svoj, službeno registrirani, ured ili je zaposlen u tvrtci koja ima suglasnost Državne uprave za obavljanje geodetskih poslova te arhitektonski snimak izvedenog stanja izrađen od strane ovlaštenog arhitekte koji ima svoj arhitektonski ured ili je zaposlen u za to registriranoj tvrtci. Prema važećem Zakonu Zahtjev za legalizaciju treba predati do 30.06.2013. godine, no jasno je da se isti može nadopuniti kasnije po pozivu nadležnog ureda državne ili lokalne uprave.

3. Živim u gradskoj četvrti Brezovica. Sagradio sam gospodarski objekt veličine 10 x 10 m, u kojem držim poljoprivredne strojeve. Na gornjem dijelu gospodarskog objekta naknadno sam sagradio stambeni prostor koji je za sada natkriven i neuređen. Objekt planiram legalizirati. Moje pitanje glasi, po kojoj cijeni će mi se obračunati obujam za: · Donji dio objekta koji koristim kao gospodarski · Gornji dio objekta koji planiram koristiti za stambeni prosto.

Pretpostavljamo da pod „cijenom obujma“ mislite na komunalni doprinos, koji je troškovno najveća stavka legalizacije. Za Vaše područje osnovna cijena stambenog prostora je 56 kn /m3, a poljoprivrednog prostora za vlastite potrebe je 2 kn/m3. Za vodni doprinos cijena je za zonu A ( grad Zagreb ) 11,25 kn/m3. Važno je znati da se cijena komunalnog doprinosa u Zagrebu može, počevši od 21.3.2013., znatno umanjiti, ako ste prijavljeni Vi i Vaša obitelj na adresi objekta koji se legalizira, a što dokazujete Uvjerenjem o prebivalištu za sve ukućane.

4. Je li potrebno legalizirati stepenice i terasu koja je ujedno i ulaz u stan u privatnoj kući (spomenuta kuća ima građevinsku dozvolu)? Terasa je natkrivena drvenom konstrukcijom i zajedno sa stepenicama je manja od 20 kvadrata, terasa se ne koristi kao stambeni prostor. Zanima me da li se drveni objekt (vikendica) treba legalizirati?

Natkrivenu terasu koja je ulaz u kuću treba legalizirati, kao i vikendicu ako ista nije kamp kućica postavljena na temelje

5. Imam pitanje o kući u Gračanima na 2 kata + prizemlje. Prizemlje i prvi kat imaju građevinsku dozvolu a drugi kat nema te očekujemo arhitekta da dođe vršiti izmjere. Mora li arhitekt mjeriti kuću iznutra i u dijelovima koji imaju građevinsku dozvolu, znači prizemlje i prvi kat, te tako povećavaju cijenu, budući da se cijena njihovog rada temelji na kvadratima, ili samo vrše izmjeru na dijelovima koji nemaju gradevinsku dozvolu?

Vaš arhitekt treba izmjeriti i u svojoj snimci prikazati cijelu zgradu. Njegova je obveza u snimci prikazati cijeli objekt, posebno obujam legalnog i posebno nelegalnog dijela i što je možda još važnije provjeriti i u nacrtima prikazati da li se i koji dio objekta ne uklapa u važeći prostorni plan i/ili po gabaritima i/ili po namjeni.

6. Živim na selu i obiteljska kuća mi ima lokacijsku i građevinsku dozvolu, a sve ostale poljoprivredne zgrade nemaju. Postupak legalizacije je u tijeku, a ja bih htio još sagraditi garažu uz kuću i legalno na redoviti način ishoditi građevinsku, međutim, projektant mi kaže da je to nemoguće dok ne završi postupak legalizacije. Zašto ja ne mogu istovremeno imati postupak legalizacije i postupak projektiranja i izdavanje građevinske dozvole za novi narečeni objekt? Znači li to da, ako mi bude postupak legalizacije s obzirom na gužvu trajao 15 mjeseci i više,tako dugo neću moći ništa graditi legalno?

Vaš projektant ima pravo. Prema odredbama važećeg Zakona o prostornom uređenju i gradnji da bi Vam se izdala Lokacijska dozvola ili Rješenje o uvjetima građenja, istim ili posebnim aktom, koji predhodi ovim dokumetima, treba riješiti uklanjanje svih nelegalno sagrađenih objekata na toj parceli na kojoj se želi graditi, a Vaši su objekti, bez obzira što je započeo proces legalizacije, formalno i dalje nelegalni - sve do izdavanja Rješenja.

7. Podnijeli smo zahtjev da se dokaže da je kuća izgrađena prije 1968 g.u 9. mjesecu prošle godine, do danas nismo dobili nikakav odgovor, stoga nas zanima moramo li podnijeti zahtjev i za legalizaciju objekta ili ne.

Ako je Vaš zahtjev temeljen na realnim činjenicama koje možete dokazati dokumentacijom koju ste priložili Zahtjevu, nema potrebe da podnosite i zahtjev za legalizaciju.

>> Sve o legalizaciji čitajte u našem specijalu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije