Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 76
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
30.06.2016. u 18:10

Europska unija nam ne treba samo zbog zajedničkog tržišta i gospodarstva, nego još više zbog sigurnosti. Samo ujedinjena Europska unija može kontrolirati migrantski pritisak koji je postao prvorazredan politički i društveni problem

Vijest o tome da je Ujedinjeno Kraljevstvo na referendumu izglasalo odlazak iz Europske unije sasvim slučajno dočekao sam u Frankfurtu, financijskom središtu kontinentalne Europe, koji bi od ove otočke odluke mogao najviše profitirati. Već u prvim reakcijama vidljivo je da se londonske banke i ostale velike korporacije spremaju na veliku seobu na kontinent. Prebogati Frankfurt u bogatoj Njemačkoj postat će još bogatiji nakon Brexita. Međutim, priča o Brexitu prije svega priča je o amaterskoj politici slabašnih lidera velikih zemalja Europske unije. Da je bilo malo više uvažavanja različitih interesa, svi smo mogli profitirati od EU. Uvjeren sam da je u globaliziranom svijetu Europska unija, koja bi prema mojem sudu u budućnosti trebala prerasti u Sjedinjene Europske Države, najbolje rješenje za Europu. Jedino se tako možemo nositi sa Sjedinjenim Državama i Kinom, ali i s Rusijom koja nije više globalna velesila, ali je zbog svoje veličine i blizine izuzetno bitna za Europu.

Europska unija nam ne treba samo zbog zajedničkog tržišta i gospodarstva, nego još više zbog sigurnosti. Samo ujedinjena Europska unija može kontrolirati migrantski pritisak koji je postao prvorazredan politički i društveni problem. Možemo se praviti da ništa ne vidimo i ne čujemo, ali je činjenica da postoji veliki problem u integraciji doseljenika iz arapskih zemalja. Nedavni zločin u Francuskoj, kada je pripadnik druge generacije marokanskih doseljenika doslovno zaklao policajca i njegovu suprugu, samo je još jedna potvrda da je projekt multikulturne Europe bio poprilično naivan.

O bijedi i uskogrudnosti europske politike, ali i nedostatku državničke karizme najbolje svjedoči politika koju provode lideri najvećih zemalja EU. David Cameron tako je stavljanjem na dnevni red referenduma o izlasku svoje zemlje iz Europske unije zapravo doveo u pitanje budućnost Ujedinjenog Kraljevstva. Škotska je velikom većinom glasovala za ostanak u EU, a i većinski dio Sjeverne Irske želi ostati dio Europe. Ako Ujedinjeno Kraljevstvo iziđe iz EU, onda će Škotska i najvjerojatnije Sjeverna Irska napustiti London. Otok je podijeljen i generacijski. Stari su glasali za Brexit, dok su mladi za ostanak u Europskoj uniji.

Da bi se dodvorio svojim konzervativnim biračima, Cameron je zbog šnicle ubio kravu, a mogao bi ostati i bez krave i bez šnicle. Za ovakav ishod referenduma veliku odgovornosti snosi i njemačka kancelarka Angela Merkel. Soliranjem za migrantske krize mnoge je Britance, ali i državljane ostalih zemalja Europske unije, pretvorila u euroskeptike. Umjesto da se na razini EU gradi čvrsta, poštena i realna migrantska politika, Merkel je mimo većinskog raspoloženja u EU, ali i u samoj Njemačkoj, ostavila širom otvorena vrata. Kao da Europljani ne znaju da se svi migranti koji dobiju njemačko državljanstvo mogu naseliti u bilo koji dio Europske unije. 

Komentara 1

DU
Deleted user
08:38 01.07.2016.

to je sve super ali ovo odnarodjeno vodstvo EU, kojoj cak i pojam referenduma polako smeta, to je ono sto je problem u EU!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije