Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MIGRANTI

Europsko vijeće: 'Dublin' ćemo mijenjati, ali dotad ga primjenjujte

granica
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
18.12.2015.
u 23:00

Milanović: Nadam se da nam EGOS neće trebati

Postojeći eurospki propisi poznatiji kao Dublinski sustav moraju se primjenjivati, zaključilo je Europsko vijeće, tijelo sastavljeno od premijera i predsjednika 28 država EU, čime je, nakon Europske komisije, poslalo snažnu poruku suprotnu od prevladavajućeg stava u hrvatskoj Vladi da je Dublin mrtav, zbog čega hrvatske vlasti ne dijele s EU podatke o registriranim izbjeglicama i migrantima. Europsko vijeće zadužilo je Komisiju da "ubrzano predstavi reviziju Dublinskog sustava", ali i jasno zaključilo da "u međuvremenu postojeća pravila treba primjenjivati".

Dublin nije mrtav

Na pitanje tvrdi li i dalje da je Dublinski sustav mrtav, ako je u Europskom vijeću pristao na takve zaključke, premijer Zoran Milanović na odlasku sa summita u Bruxellesu poručio je: – Pa nije ako ga se mora mijenjati!

Komisija je, podsjetimo, prošli tjedan opomenula Hrvatsku jer je registrirala samo 575 izbjeglica i migranata. Kroz Hrvatsku je dosad prošlo njih oko pola milijuna. Među zaključcima summita EU sada je i poziv svim zemljama članicama EU da "osiguraju sustavnu i potpunu identifikaciju, registraciju i uzimanje otisaka pristiju", kao i da "poduzmu mjere" u slučajevima kad se migranti ne žele registrirati. Ne navodi se kakve točno mjere. Kad bi bio usvojen novi prijedlog Komisije o uspostavi Europske granične i obalne straže, europski graničari mogli bi, hipotetski, doći na hrvatsku granicu i, umjesto hrvatskih graničara, početi registrirati po europskim propisima. Summit EU danas je završio podrškom osnivanju EGOS-a, što premijeri i predsjednici žele da njihovi ministri unutarnjih poslova usvoje do srpnja, a premijer Milanović na ulasku na summit u četvrtak je rekao da je "rezerviran" prema tom prijedlogu, dok je danas na izlasku rekao da mu je ideja "zanimljiva".

– To je nešto što je u nastajanju, Hrvatska tu mora biti aktivno uključena, nadam se da nam nikad neće trebati, međutim ideja je vrijedna razmatranja – rekao je Milanović. Dodao je kako mu je ideja zanimljiva jer "ako imamo Schengen u kojem je potpuna sloboda kretanja, onda ima logike da u iznimnim situacijama na vanjsku granicu dođe u pomoć EGOS.

Protiv prijedloga

Unatoč pozitivnom zaključku summita, prijedlog je i dalje kontroverzan za neke zemlje poput Poljske i Mađarske jer oduzima dio suvereniteta nacionalnim vlastima i može dovesti do toga da EGOS preuzme kontrolu nad granicom i članica koje to ne žele.

>> Vojska EU i na granicu Hrvatske

>> Lideri EU podržali ubrzano uspostavljanje Europske granične i obalne straže

Komentara 2

DU
Deleted user
04:57 19.12.2015.

Samo neka Cerar provocira. Žilet žicz+u plažaju 50€ po metru. Ako netko počne u Hrvatskoj otkupljivat žicu po 1€ po metru poslat ćemo im ekipu "krumpira-luka" na granu da to malo "počisti". Pa će Slovenija morat angažirat rezervni sastav daa im čuva ogradu preko noći... Pa imamo Krško 40 milijuna €+10 milijuna € kamata, pa Ljubljanska banka, pa jedno 100km ćilet žice (3 reda) min 5 milijuna € ... A Rvatska registrirala taman onoliko izbjeglica koliko se obvezala prihvatiti.. Hrvatska uvijek može po sred Piranskog zaljeva postaviti plutajuće staklene "mine" punjene kakicom jer ionako morska struja ide uz našu obalu i sve smeće nosi prema Sloveniji pa bi se Zlovenci mogli kupati u kakici sljedećih godina...

BL
Blomberg
19:54 22.12.2015.

Sad su slovenci stvarno pokazali svoje pravo lice sa tom zicom, to im je i slicno tocno pase prema njihovom karakteru. No jako me zanima kad ce to poceti uklanjati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije