Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izvješće

Europska komisija: Rast BDP-a u Hrvatskoj u 2015. godini će biti tek iznad nule

Kopanje po smeću
Foto: ilustracija
30.11.2014.
u 15:25

Od vrhunca koji je iznosio 27 posto BDP-a u 2008. godini, investicije su u 2014. pale na 20 posto. Ovo je dijelom uzrokovano značajnim investicijama u građevinskom sektoru zabilježenima prije krize.

Hrvatska je u recesiji od 2009. godine, a prognoza za rast BDP-a u 2015. godini je da će on biti tek nešto malo iznad nule.

Pad u realnom BDP-u je uzrokovan oštrim sažimanjem domaće potražnje i investicija. Od vrhunca koji je iznosio 27 posto BDP-a u 2008. godini, investicije su u 2014. pale na 20 posto. Ovo je dijelom uzrokovano značajnim investicijama u građevinskom sektoru zabilježenima prije krize.

Pad totalnih investicija u Hrvatskoj je bio značajno brži i ozbiljniji u usporedbi sa sličnim ekonomijama, gurajući udio investicija u BDP-a prema europskom prosjeku, što je niska razina za zemlju čija ekonomija hvata zaostatke," piše u izvješću Europske komisije.

Koji su glavni izazovi?

Izgledi za investicije su teški u ograničenom privatnom i javnom sektoru. Zajmodavci su fokusirani na čišćenje bilanci i limitiranje novog rizika, dok privatne investicije sprječava niska razina poduzetničkog samopouzdanja i nastojanja da se podmire postojeći dugovi. Kreditne aktivnosti su dijelom istisnute rastućom izloženošću bankarskog sektora javnom dugu. Hitna potreba za fiskalnom konsolidacijom ostavlja malo prostora za jačanje javnih investicija u srednjoročnom razdoblju.

Uz navedeno, Hrvatska će novac iz Europskih strukturalnih i investicijskih fondova u razdoblju od  2014. do 2020. godine morati podržati s dovoljnim predfinanciranjem i sufinanciranjem na nacionalnoj razini, navodi se između ostalog. 

>>Ne znam na što će ministri spržiti pet milijardi u prosincu

Komentara 4

TH
than
16:27 30.11.2014.

Kao sto sam rekao prosle godine, tako cu i ove. Ako slijedece godine bude ikakav rast pojesti cu ovu tipkovnicu. Pa kako moze biti rasta, ako nema reformi, ako je u realnom sektoru koji stvara sve manje zaposlenih, a broj umirovljenika raste li raste. I ti umirovljenici dolaze vecinom sa proracuna, tako da tu i nema nekih usteda, jer na njihova mjesta se zaposljavaju novi, mirovine idu iz proracuna, plus sto se izmisljaju nova radna mjesta, raznorazne agencije te zaposljava 30 000 novih parazita na proracun. Kada su dosli na vlast trebali su napraviti prave reforme, pa neka se urusi taj BDP i debelo. Sada bi rasli. Ovako umiremo na rate, a povratak ce biti sve tezi i tezi.

Avatar xenon
xenon
20:39 30.11.2014.

Koga briga za taj BPDej. Neka je nami ajduk prvak, čirilice u vukovar i severine. Za ostalo ćemo lako.

DU
Deleted user
16:38 30.11.2014.

Ostvari li se to predviđanje (rast BDP-a tek nešto iznad nule), našega optimističnog Grčić dr. Brankeca mogla bi strefiti kap od silna ponosa na "kolosalne uspjehe ove Vlade". Da se to ne dogodi, trebao bi naš dr. Brankec što prijee obaviti pregled kod kolega si Mrsić dr. Mirandolina i Varga dr. Sinkea. Onaj drugi dr. Sinke, a to je čudnovati Hajdaš udani Dončić, ne dolazi u obzir.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije