Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EK PREDLAŽE:

Hrvatska u plinskoj regiji s Austrijom, Mađarskom, Italijom i Slovenijom

plinovod
Foto: Nikola Čutuk/pixsell
17.02.2016.
u 22:00

U slučaju poremećaja u opskrbi plinom zemlje iz iste regije bile bi obvezne pomagati jedne drugima

Europska komisija predlaže da se zemlje članice EU podijele u sedam regija u kojima bi, u slučaju poremećaja u opskrbi plinom, bile obvezne pomagati jedne drugima, a Hrvatska bi po tom prijedlogu bila obvezna pomoći u opskrbi plinom Mađarskoj, Sloveniji, Austriji i Italiji (i obrnuto: te zemlje bile bi obvezne pomoći Hrvatskoj).

Ideja o stvaranju regionalnih planova za izvanredne situacije, umjesto sadašnjih nacionalnih planova, novost je u jučer predstavljenom prijedlogu Europske komisije o jačanju energetske sigurnosti EU. Druga novost je naglasak na izgradnji LNG terminala i pripadajuće infrastrukture, a Komisija u popratnim dokumentima prijedloga ističe i gradnju LNG terminala na Krku. Prijedlozi Komisije idu naruku projektu gradnje terminala u Omišlju, odakle bi veće količine plina potekle prema cijeloj plinskoj regiji kojoj bi pripadala Hrvatska.

Prijedlozi Komisije također zahtijevaju od Hrvatske da odmah omogući dvosmjerni protok plina između Hrvatske i Mađarske. Komisija predlaže i da sebi uzme nove ovlasti u slučajevima kad neka država članica sklapa s državom izvan EU, primjerice s Rusijom, ugovor o opskrbi plinom. Ugovor se ne bi mogao sklopiti bez prethodnog odobrenja Komisije.

>> Budućnost energetike: Plomin 3, 100 milijardi kuna uvoza ili 25 posto skuplja struja?

>> Žele li tako, građani će plin moći plaćati i na rate

Komentara 4

Avatar ČEPlN
ČEPlN
08:49 18.02.2016.

sto ce sad sdp-ovci kad u igri nema vise beograda,,, drugovi propada vam memorandum2

IS
iskrica
05:23 18.02.2016.

Ovo je suzbijanje državnosti i gradnja nove jugoslavije.

AR
arjavas
08:40 18.02.2016.

A kaj je sa Kitarovičkinom uspravnicom ? Izgleda da su energetski stručnjaci u EU najobičniji "jugonostalgičari " koji nas gurajuu nekakvu regiju , ( kak ih nije sram da upotrebljavaju riječ regija ? Kakav terminal na Krku ? Treba napravitiiti plinovod koji bi išao iz Baltika do nas i tamo graditi terminale a ne kod nas , kak to lijepo veli " balkanska kraljica " .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije