Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kolumna
Povratak na članak

Europljani sve više uviđaju da nacionalne države i granice imaju sasvim opravdanu svrhu

Uništava se povjerenje u stabilnost demokratskog poretka, pa se u autoritarnim vođama traži supstitut za tu stabilnost

Komentari 14

Avatar nekakav
nekakav
16:12 31.10.2015.

ne urušava se povjerenje u demokratski sustav, druškane moj. nego nikad nije ni bilo povjerenja u ovaj 'europski' sustav, koji su si zamislile elite, koje su krenule upravljati europom bez legitimiteta od strane naroda! pa tko je birao, tj. izabraoao europsku komisiju? tko je dao tolke ovlasti birokratima unije, da svojim direktivama mijenjaju nacionalne zakone u članicama? eu nisu usa, to bi si ti aparatčiki već trebali zapamtiti, i shvatiti da ih hrane nacionalne države, znači to su francuzi, talijani, nijemci, poljaci, već dvije godine i tugaljivi hrvati-. unija je politički projekt koji opstaje samo zbog zajedničkog tržišta. kako su u ovoj krizi propale manje siromašne članice, polako se naziru pukotine u toj kući.

VL
SA
santos008
22:55 31.10.2015.

Doci ce vrijeme da ce biti sramota multietcar,kao sto je danas sramota ko je bio komunista ,a nekad je to bio ponos.

VL
AM
ameris
12:11 31.10.2015.

Ne znam samo od dakle novinaru asocijacija uspoređivati J.B.Tita kao kohezijskog faktora u bivšoj Jugoslaviji i A.Merkel unutar EU ? Naime,Jugoslavija je bila silom nametnuta diktatura proleterijata (komunizma),spoj nespojivog. Dok EU je zajednica slobodnih i demokratskih država,sa slobodnom voljom uključeni u demokratski projekt kome nije potrebna koheziona sila za uspješno funkcioniranje.EU ima svoju demokratsku inerciju kojoj nije potreban a niti moguć l i d e r.

VL
NE
Nepobjedivi
13:07 31.10.2015.

George Soros, američki Židov mađarskog porijekla, predložio je EU-ropskoj uiji: "1. godišnje primiti najmanje milijun migranata, 2. formirati EU agenciju za migracije i azil, 3. formirati sigurne kanale za migrante između vanjskih granica EU i njihovih željenih destinacija, 4. iskoristiti EU operativne i financijske aranžmane za stvaranje globalnog standarda za tretman migranata, 5. mobilizirati nevladine organizacije, crkvene grupe i biznismene da djeluju kao sponzori migranata".......Odgovorio mu je samo Orban:"On je najsnažnije ime među onima koji podržavaju sve što slabi nacionalne države i sve što mijenja europski način života. Oni što podržavaju migrante postaju dio međunarodne mreže krijumčara ljudima".......Europske pudlice šute i marljivo odrađuju posao.

VL
NB
Ne_Bumo_Se_Dali
21:14 01.11.2015.

"Europljani sve više uviđaju da nacionalne države i granice imaju sasvim opravdanu svrhu". Da, imaju, ako se poklapaju s granicama održive geografske cjeline, što nije slučaj Hrvatske te Bosne i Hercegovine, a u slučaju Švicarske nacionale se granice poklapaju s geografskom cjelinom Švicarske, jer je Švicarska voljom svojih stanovnika, udruženih u kantone, proglašena jednom nacijom. Po suvremenim političkim teorijama višenacionalne države su bile monarhije i u njima je jedan narod i njegov jezik imao prevagu nad ostalima. No, Švicarska nikad nije bila monarhija, ali nij ebila ni (lokalno)nacionalistička pa njemačko govoreći Švicarci ne čine jedan kanton (kao na primjer Republika Srpska u BiH, a ima inekoliko dvojezičnih kantona i jedan trojezični. Prema tome, svaka državna organizacija će se održati, ako omogućava svojim stanovnicima da budu zadovoljni načinom kako da u njoj trajno zadovoljavaju svoje interese. Za to su potrebni sposobni državnici i narod koji zna što mu je interes, a ne da mu to tumače jaki "prijatelji" izvan takve zajednice. Za razliku od "nacija" u BiH koje traže podršku i pomoć izvana, Švicarcima su njihovi susjedi bili neprijatelji, a ne njihovi "matični narodi". Razlika sitna, ali i bitna!

VL
MO
mobitel20
22:52 01.11.2015.

Hvala Bogu da procitam(o) racionalan clanak utemeljen na tocnim premisama i sa logicnim zakljucima. Nacionalna drzava jos jaaako dugo nema,i nece imati supstitut. Sto uopce ne iskljucuje sve druge saveze na razini EU , pa i unutar nje, koji cekoji ce se bazirati na gospodarskim i sigurnosnim pitanjima, a nikako na ideoloskim sto rezultira "moralnim imperijalizmom" koji je najbolji put u propast onih koji ga promoviraju.

VL
OB
obivankenobi
14:40 01.11.2015.

EU- kako nastala tako se raspala. Narod cini: teritorijalna cjelovitost, jezik, vjera, povijest i kultura.

VL
ST
stankolazic21
11:36 31.10.2015.

Ljubi , ljubi, al glavu ne gubi

VL
DU
Deleted user
15:51 01.11.2015.

članak pomalo ispod razine autora. detaljno je opisano kakve probleme stvara federalizam, ali se ne govori što konkretno daju "tvrde" nacionalne države. žicu? ako to mislite, treba to i napisati. ako ne mislite ništa konkretno, onda je i članak faličan.

VL
DU
Deleted user
12:22 31.10.2015.

Pa ako granice trebaju da postoje,onda treba raspustiti EU zajednicu,i losovati Sengen,pa neka svaka drzava za sebe zivi,i za svoj narod..............

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.