Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BRZI ODGOVOR 2023.

EUFOR u BiH vježba razbijanje prosvjeda dok se prijeti Schmidtu

Drugi dan posjeta belgijske ministrice vanjskih poslova Hadje Lahbib Bosni i Hercegovini
Foto: VIRGINIE LEFOUR
1/2
15.09.2023.
u 17:00

Vojna vježba EUFOR-a traje od 11. do 29. rujna i u njoj sudjeluju pripadnici vojne misije Althea iz 22 zemlje Europske unije.

 Pripadnici Europskih mirovnih snaga (EUFOR) izveli su u petak u Sarajevu akciju razbijanja prosvjeda u sklopu vojne vježbe 'Brzi odgovor 2023', dok u toj zemlji rastu napetosti zbog prijetnji koje upućuju vlasti Republike Srpske prema visokom međunarodnom predstavniku. 

Vojna vježba EUFOR-a traje od 11. do 29. rujna i u njoj sudjeluju pripadnici vojne misije Althea iz 22 zemlje Europske unije. Tijekom pokazne vježbe u Sarajevu pripadnici EUFOR-a pokazali su sve raspoložive snage, uključujući i opremu koja je uključivala letjelice, transportere, ali i brojno naoružanje. U sklopu vježbe simulirana je i situacija razbijanja prosvjeda. "Svrha ove vježbe je pokazati spremnost EUFOR-a i potvrditi svoju kontinuiranu potporu održavanju sigurnog i stabilnog okruženja u BiH", naveli su iz EUFOR-a. 

Tijekom ove vježbe angažirane su pričuve vojne misije EUFOR-a iz zemalja članica kako bi se pokazalo da je moguće razmjerno brzo angažirati daleko veće snage od onih koje su sada stacionirane u BiH, objavio je EUFOR ne navodeći brojke. Računa se da je u sastavu EUFOR-a u BiH angažirano nešto više od tisuću vojnika. EUFOR je 2004. godine naslijedio misiju SFOR-a.  Zapovjednik EUFOR-a general bojnik Helmut Habermayer odbacio je optužbe da nisu u stanju očuvati mir i stabilnost BiH.  "Dovoljno smo jaki pružiti potporu u održavanju sigurnog i stabilnog okruženja i odgovorimo na svaki izazov", istaknuo je Habermayer. 

Uz Sarajevo vježba 'Brzi odgovor 2023.' odvija se na više lokacija diljem zemlje te je primjetan veći broj vojnih vozila i letjelica međunarodnih mirovnih snaga. Ova se vojna vježba održava u tjednu kada je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najprije najavio da će zabraniti, a zatim i spriječiti dolazak visokog međunarodnog predstavnika Christiana Schmidta u Banju Luku. Očekivalo se i kako će biti organizirani prosvjedi u slučaju njegova posjeta. Schmidt je na kraju otkazao posjet objašnjavajući kako ne želi od toga praviti predstavu. 

VIDEO: Upsić: Pobjeglo 70-ak krokodila s farme, potraga u tijeku

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije