Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bruxelles optužuje Varšavu za “pravnu revoluciju” nakon presude poljskog Ustavnog suda da ima primat nad Sudom Europske unije
Povratak na članak

EU prijeti Poljskoj: Pričekat ćete milijardu eura za oporavak

Primat europskog zakona mora biti neosporan. Kršenje toga znači napad na jedan od temeljnih principa naše Unije, kaže David Sassoli

Komentari 56

FR
frend1
23:40 08.10.2021.

Mislim da se Europska unija sve više ufurava da postane kao SAD, a Poljska bi onda bila Texas. Don't mess with Texas. Bravo za srčanost Poljske, kako god ovo završilo. Ovakvim ucjenama kojima se služi EU bit će još Exita.... nema tu zdrave logike kad par liberalnih radikala vodi EU i nameće svoje stavove... Nama i našen bruxelskom ćati mogu narediti što žele, od Istanbulske do posvajanje djece i postavljanje sudaca, pa mi, poslušnici možemo ono što EU Poljacima ne dozvoljava.

VL
ZL
ZlySrbinn
23:30 08.10.2021.

Tako su nama zabranili i izlov ribe u nasim morima... Zamisli. Eto sada otoci su pusti, i ono malo starih ribara je umrlo od tuge.

VL
DU
Deleted user
00:50 09.10.2021.

Bravo Poljskoj za otpor sotonskoj EU tvorevini. Milijarda eura? Suverenitet nema cijene.

VL
TR
tratincica68
01:28 09.10.2021.

Treba eu ugasiti i vratit sve kako je bilo nek svatko ima svoju granicu i brine se o sebi.

VL
LE
LeonardoGoldman
23:41 08.10.2021.

Pametni Poljaci. Valjda svaka država zna za sebe sto je za nju najbolje. Imali smo nekada Beograd, sto će nam još jedan na B.

VL
CO
coky
00:05 09.10.2021.

Bilo bi najbolje da se osnuje nova unija. Unija srednjo-evropskih zemalja kojima je kršćanstvo tradicija. Znači; Poljska, Češka, Slovačka,Mađarska,Slovenija i mi...na tome se već i radi. Svi ostali koji žele da djecu posvajaju isto-spolne zajednice, gdje je LGBT vrh nekakvih prava neka ostanu u toj uniji, pa da vidimo koja će duže trajati.

VL
NE
Neonacionalist
05:30 09.10.2021.

EU ne bi trebala ici dalje od ekonomske unije , pokusaji ili nastojanja da ona postane i politicka unija a sto se izravno kosi sa suverenitetom nacio alnih drzava ne moze dugorocno izaci na dobro . Ima podosta onih koji bi prakticki EU pretvorili u nesto poput USA ili bivseg USSR ali to se nemoze usporedjivati , naime USA nije nastala sjedinjenjem vec ranije postojecih nacija nego su nastale iz bivsih britanskih kolonija na atlantskoj obali sj.amerike koje su onda postupno sirile teritorij prema zapadu tj.pacifiku te su se u posrtupku ter.prozirenja formirale savezne drzave a inace sama nacije je nastala od mixa europskih doseljenika i dugo obespravljenih crnih robova iz afrike i njihovih potomaka a bivsi SSSR je pak nastao transformacijom vec postojeceg Ruskog Carstva nakon boljsevicke revolucije a njegova konacna sudbina bi mogla biti mnogo slicnija onom koja ceka EU ako se tako nastavi ili ce se ona u konacnici svesti na Cetvrti njemacki Rajh sa svojim satelitima ili protektoratima.

VL
Ivan_Žižak
02:08 09.10.2021.

Kad Poljaci i Hrvati napokon budu imali standard kao i ostali možemo prihvatiti i ovaj segment ravnopravnosti. Ali ne. Unija obožava smjer u kojem hr ide na području ljudskih prava i sloboda al 30000000000 Hrvata - živi u dužničkom ropstvu! Ne znam da se nešto oko toga netko nešto puno zabrinjava u Briselu. Bravo pravednici...

VL
DU
Deleted user
03:21 09.10.2021.

Europski zakoni imaju primat a države su navodno "samostalne"? Je li itko od mlade generacije normalan?

VL
LO
luka_os
06:51 09.10.2021.

Poljaci ne daju guze kao mi

VL
AR
aron50
15:32 09.10.2021.

Bravo Poljaci!Vidi se da vam preci nisu bili austro-ugarski konjušari..

VL
DU
Deleted user
17:28 09.10.2021.

Poljska je prošla krizu prije 12 godina bez ikakvih posljedica i bez dodatnih zaduženja, kroz ovo ludilo oko korone jednako tako prolazi dobro i to smeta sve one koji žele zemlje dovesti dužničko ropstvo! Pa kada nemaju argumenata, eto ih sa nekakvim "EU pravima"... I ucjenama!

VL
Avatar DIXI
DIXI
18:10 09.10.2021.

Poljaci su pristupili po pravilima unije kao sve druge članice, potpisali a sad bi malo birali i izuzeli legistlaciju, ni manje ne više. Ima tu još nešto. Poljska je zahvaljujući EU postala vrlo razvijena ekonomija i približila se statusu da da postanu "neto platitelj". Pa sad njihovoj vladi EU više nije tako pri srcu.

VL
DC
DC
01:37 09.10.2021.

‘Zakoni EU imaju primat nad nacionalnim zakonima, uključujući i ustavne odredbe’. Pametnome dosta.

VL
VA
vadis1
17:19 09.10.2021.

Poljska ce najvjerojatnije izici iz EU.

VL
SV
Sveznadar
06:44 09.10.2021.

Ako bi prihvatili poljski stav, onda je EU upokojena. Pristupajući EU to je i temeljna obveza, jer, legislativa i jest jedini temelj na kojem počiva EU. Sve drugo je politika i ekonomija. Poljaci nisu u pravu, jer kad bi svakaka država uzimala sa švedskoga stola ono što joj odgovara, to više ne bi bila Unija. Recimo osnivanje EU vojske. Kvota za pojedinu državu je obvezujuća, ali ako to ne dozvoljava Ustav članice, znači li da toj zemlji treba popustiti...

VL
DU
Deleted user
00:33 09.10.2021.

Poljski ustavni sud presudio da je poljsko pravo iznad europskoga. Prvo potpišu nešto drugo da bi ušli u EU, onda kad su unutra tvrde suprotno. Ukoliko Poljska ima potpisan međunarodni ugovor sa Eu, a ima, jer je i punopravna članicaca EU, onda su tom odlukom " debelo" prekršili prava EU i ogriješili se o Povelju EU. S druge strane, mislim da će Poljska sama izići iz EU, kako sad stvari stoje i nitko ih neće morati izbacivati. Pravo EU obvezuje svaku članicu EU, bez iznimke. Svaka članica se obvezuje prenijeti dio suvereniteta na EU,i to baš u onom bitnom dijelu: legislativi! To su Poljaci itekako dobro znali, kao što znaju svi drugi. Britanci su bar bili pošteni, pa su rekli - nama više ne odgovara, ne damo svoga suvereniteta - idemo van! Ovo što radi Poljska je šupački!

VL
AE
a e
07:16 09.10.2021.

U Poljskoj ,ka i u Rvackoj,vatikanci se u sve mišaju......tako da vlada velika zatucanost

VL
Ivan_Žižak
02:20 09.10.2021.

Pada mi nešto na pamet ne mogu vjerovat da bi to moglo bit istina al evo: Zapadnom dijelu EU-a i te kako odgovara ova situacija. Jer ako naivni Poljaci i dalje budu neposlušni doći će do zaoštravanja i možda podjele, čak i raspada na istočni i zapadni eu-blok! Naravno da ovoj dvanaestorici ne pada na pamet da se prilagođavaju moćnijima i bogatijima od sebe jer moraju. "Hr" je druga priča. U tom slučaju zapadni dio eu-a može odahnuti. Jer će u slučaju eventualne agresije s istoka - oni biti zaštićeni tampon zonom koja se proteže od sjevera prema jugu. Idealno da idealnije biti ne može.

VL
JM
jebem mater administratoru
14:17 09.10.2021.

pa buduci da cesto srecem poljake jer radim u turizmu, mogu reci da nisu bas previse bistri...

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.