Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SCHENGEN

EU pooštrila kontrole na granici - prijete li Hrvatskoj kilometarske gužve?

kolone
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
1/3
16.12.2016.
u 20:50

Plenković: Naš je cilj da jedinstvena kontrola hrvatske i slovenske policije, koja trenutno postoji, ne bude razdvojena

Europska unija odlučila je pooštriti kontrolu svojih granica, a do lipnja bi se taj prijedlog trebao pretočiti u zakonodavstvo. Prema novim pravilima, svi će građani biti jednako pregledavani na graničnim prijelazima, čime bi se na granice mogli vratiti kilometarski redovi.

Europa je ipak razmatrala da se posebne kontrole uvedu i na granicama zemalja koje jesu i koje nisu u sklopu Schengena, što bi za Hrvatsku značilo duple kontrole.

- Naš je cilj da jedinstvena kontrola hrvatske i slovenske policije, koja trenutno postoji, ne bude razdvojena. Dakle da se zemlja koja je u Schengenu ne tretira odvojeno od one koja se sprema za ulazak u Schengen jer bi to izazvalo dodatne troškove - rekao je premijer Andrej Plenković, prenosi N1.

Vijeće Europe uvrstilo je to u svoj zaključak, a Hrvatska je uvjerena da će time biti izbjegnute komplikacije za hrvatske putnike i gospodarstvenike. Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je da se treba pripremiti za ljeto kako turisti ne bi čekali u kolonama na granici prema Hrvatskoj, ali i izrazila nadu da ćemo se brzo prilagoditi.

>> Ministri unutarnjih poslova EU-a bez dogovora o imigraciji

>> EGOS čuva vanjsku granicu EU

Komentara 8

Avatar NJUŠKALO
NJUŠKALO
23:45 16.12.2016.

Da, sada će svi građani biti jednako pregledavani na graničnim prijelazima i imati nepotrebno duple kontrole nakon što im je u EU nesmetano ušetalo 1,3 milijuna ilegalaca bez ikakvih dokumenata.

MX
Mister X
00:28 17.12.2016.

Prije 3 dna sam čekao pola sata već gdje nije bilo putnika zato znam što me čeka u proljeće i ljeto 3-5 sati .............I to sa merakom će da odrade

VU
vulica
21:46 16.12.2016.

U zadnjih dvadeset godina prva dobra vijest.Dakle, gužve na Lučkom vam ne smetaju ali u Sloveniji da?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije