Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POČETKOM VELJAČE

EU od strahu od velikog zakašnjenja isporuke, Pfizer: 'Ograničit ćemo kašnjenje na tjedan dana'

Pula: Cijepljenje zdravstvenih djelatnika Istarske županije
Foto: Sasa Miljevic/PIXSELL
1/3
16.01.2021.
u 18:27

Ursula von der Leyen izjavila je u petak da joj je Pfizer zajamčio da će na vrijeme dostaviti predviđene doze za prvo tromjesječje

Američka tvrtka Pfizer, koja je u suradnji s njemačkim laboratorijem BioNTechom osmislila cjepivo protiv COVID-a 19, u subotu je iznijela "plan" koji bi trebao omogućiti da se najavljeno kašnjenje isporuke cjepiva ograniči na tjedan dana.

"Pfizer i BioNTech razvili su plan koji će im omogućiti povećanje proizvodnih kapaciteta za Europu kao i isporuku znatno većeg broja doza cjepiva u drugome tromjesečju", stoji u zajedničkom priopćenju dviju tvrtki.

Zemlje EU-a koje su naručile cjepivo Pfizer/BioNTech strahuju da bi isporuke doza mogle stizati sa zakašnjenjem od "tri do četiri tjedna".

Predsjednica Europske komisije (EK) Ursula von der Leyen izjavila je u petak u Lisabonu da joj je Pfizer zajamčio da će na vrijeme dostaviti predviđene doze za prvo tromjesječje.

"Razgovarala sam s predsjednikom uprave Pfizera koji mi je potvrdio da će biti kašnjenja u isporuci, ali i da ćemo u prvom tromjesječju dobiti predviđenu količinu doza", rekla je von der Leyen u petak na zajedničkoj konferenciji za novinare s portugalskim premijerom Antoniom Costom

Pfizer je priopćio da se "počevši od 25. siječnja vraćamo prvobitnom rasporedu isporuka za zemlje Europske unije, a od 15. veljače povećat ćemo isporuku", dodaje se u priopćenju. 

"Da bismo ovo realizirali, moramo provesti određene izmjene u proizvodnom procesu".

Američka grupa Pfizer i njemački BioNTech u petak su neočekivano upozorili da do početka veljače zemljama članicama EU-a nisu u mogućnosti isporučiti ranije dogovorene tjedne količine cjepiva.

Njemačka je spomenula da će se tempo isporuke 'protegnuti' na tri do četiri tjedna.

U najnovijem priopćenju za javnost Pfizer i BioNTech su izvijestili da će tvornica Puurs u kojoj se proizvodi cjepivo "idući tjedan privremeno smanjiti količinu doza za isporuku".

Komentara 9

DU
Deleted user
19:32 16.01.2021.

Pfizer je privatna tvrtka što je je bitno kod toga pa prodat ne izlječiti jako puno je već obavijesti o nuspojavama a to je već kazneno djelo

DU
Deleted user
19:36 16.01.2021.

Prije par dana svjedočili smo masovnom iščuđavanju novinara u Hrvatskoj i inozemstvu što broj novozaraženih, hospitaliziranih i umrlih s koronavirusom u susjednoj BiH drastično pada usprkos tome što nemaju na snazi stroge mjere. BiH je uvela obavezne maske, mjeru kojuu je srušio Ustavni sud pa je pretvorena u preporuku. Isti sud je srušio i odluku o policijskom satu. Kafići, restorani, klubovi i teretane rade normalno. Postoje ograničenja okupljanja, preporuke o distanciranju i slične mjere kojih se malo tko pridržava.

SV
Svarogov
21:59 16.01.2021.

EU od strahu od velikog zakašnjenja isporuke, Pfizer: 'Ograničit ćemo kašnjenje na tjedan dana . Hm da . Ne strahujete li tko ce da primi tu vakcinu ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije