Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Treća dob i Unija

EU nema milijardu eura za putovanja umirovljenika

'02.06.2012., Dubrovnik - Stara gradska jezgra prepuna turista iz svih krajeva svijeta.  Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL'
'Grgo Jelavic/PIXSELL'
27.08.2013.
u 16:12

Ima li izgleda da naši umirovljenici, zahvaljujući tome što smo u EU i što nam postaju dostupni brojni fondovi EU, ubuduće putuju cijelim kontinentom uz niže cijene?

Ima li izgleda da naši umirovljenici, zahvaljujući tome što smo u EU i što nam postaju dostupni brojni fondovi EU, ubuduće putuju cijelim kontinentom uz niže cijene? Posljednjih se dana, na osnovi informacija nekih medija, mogao steći dojam kako je takva mogućnost nadohvat ruke, da Europa za to ima spremnih nevjerojatnih milijardu eura, samo što se svemu, tobože, ispriječila tromost hrvatske birokracije. A time je, kako se moglo pročitati i čuti, zapriječeno da Hrvatska dobije svoj komad kolača od čak 10 milijuna eura.

Nije da se našoj birokraciji ne može prigovarati zbog tromosti, no to je i jedino što u ovoj priči drži vodu. Proračun EU, namijenjen \"Olakšavanju transnacionalne razmjene turista u Europi tijekom predsezone i posezone poticanjem putovanja starijih građana\", kako je glasio natječaj EK, iznosi, naime, svega milijun eura. Hrvatskoj strani, prođe li u teoriji projekt u kojem bi ona bila jedan od partnera, može pripasti najviše stotinjak tisuća. Taj novac, pritom, nije namijenjen subvencioniranju putovanja nego poticanju potražnje, kreiranju novih proizvoda, a to može biti i web-stranica o putovanjima za umirovljenike, promidžbena kampanja i sl. U natječaju mogu sudjelovati samo transnacionalni konzorciji s partnerima iz najmanje tri zemlje, a Udruga hrvatskih putničkih agencija među europskim kolegama trenutačno sondira teren.

– Natječaj je raspisan nekoliko dana prije no što smo ušli u EU, otvoren je do 26. rujna, a zanima nas jer je riječ o produljenju sezone. Bilo bi super da je riječ o milijardi, ali EU toliko ne daje ni za poljoprivredu. No, natječaj nam je zanimljiv i kao stjecanje iskustva za neke buduće i izdašnije natječaje – kaže predsjednik UHPA-e Boris Žgomba.

>>Umirovljenici u svim državama regije socijalni su slučajevi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije