Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svađa na Twitteru

'EU nema budućnost'

Tusk i Tsipras
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
10.03.2016.
u 23:25

Twitter-obračun predsjednika Europske komisije Tuska i grčkog premijera Tsiprasa otkriva koliko je podijeljen EU

Dok se u njegovoj zemlji gomilaju migranti i izbjeglice, čiji je broj danas dosegnuo oko 42 tisuće, grčki premijer Alexis Tsipras posvadio se s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom putem društvene mreže Twitter.

Nakon što je Tusk protumačio deklaraciju ovotjednog summita kao znak da zatvaranje balkanske rute za ilegalne migrante nije više jednostrana odluka Austrije ili neke druge zemlje, već zajednička odluka svih 28 članica EU, Tsipras je odgovorio da to nije tako, nego da je ruta zatvorena upravo zbog jednostranih odluka.

Stop na ‘vratima Europe’

“Ako tako nastavi, EU nema budućnosti”, napisao je Tsipras. “Očekujemo od Tuska da se fokusira na primjenu zajedničkih odluka, a ne da ohrabruje one koji ih ignoriraju”.

Tsipras očito tumači deklaraciju summita na jedan način, kao uvod u dogovor s Turskom koji tek treba finalizirati na summitu sljedeći tjedan, a Tusk na drugi način, kao poruku da je ruta zatvorena već sada. Zatvorena ruta za Grčku znači gomilanje migranata unutar njezinih granica.

Ministri unutarnjih poslova EU danas su se ponovno okupili u Bruxellesu kako bi raspravljali o migrantskoj krizi, a Vlaho Orepić nije se previše obazirao na nezadovoljstvo Grčke.

– Odluka o jasnoj uspostavi schengenskih pravila nosi za sobom posljedice. Sad se ljudi trebaju snaći u novim momentima koji ih okružuju. Vjerujem da su to samo početna nesnalaženja i da će oni vrlo brzo uhvatiti korak – rekao je Orepić o Grcima. Na sastanku, hrvatski ministar govorio je o makedonsko-grčkoj granici kao “vratima Europe”.

Svi su na oprezu

Sve države u okruženju posebno su oprezne i pripremaju se za mogućnost skretanja rute iz Grčke prema Albaniji ili prema Bugarskoj. Glasnogovornica Europske komisije danas je potvrdila da je agencija Frontex upozorila sve države na mogućnost “fragmentacije” rute.

– Taj se scenarij još ne događa. Ali svjesni smo rizika fragmentacije – rekla je Natasha Bertaud.

Talijani strahuju da bi ruta iz Grčke kroz Albaniju mogla skrenuti preko Jadrana prema Italiji, no prema pisanju portala Politico.eu, albanski diplomati uvjeravali su talijanske da strogi zakoni o vlasništvu nad brodovima otežavaju krijumčarima uspostavljanje morske rute i da bi krijumčarska ruta iz Albanije vjerojatnije izbila na Kosovo i Crnu Goru. 

>> Orepić prebrojava interventne snage, policajci već na Prevlaci 

>> 'Srbija neće biti parking ili sabirni centar za izbjeglice'

Komentara 15

MC
mira.calusic3
08:53 11.03.2016.

Europa je umjetno stvorena kao Jugoslavija zato ce se raspasti!

KO
korisniksb
06:05 11.03.2016.

Eu-umjetna tvorevina za one koji su bogati da se jos vise obogate,nema granica,nema granicnih kontrola zastoja itd.znaci samo gas.stalno nas filaju sa tom propagandom kako nema cekanja na grani,pa putovanje sa osobnom,pa u cemu je problem???kaj to meni znaci???neka onda semafore ukinu jer cekam na njima...a naplatne kucice ljeti kaj je sa time?meni osobno bi bilo ne zamislivo da je moja kuca bez ograde jer osjecaj je bio grozan dok je nisam imao.Tako isto i drzava bez granice gola i suplja.

Avatar babas
babas
03:28 14.03.2016.

Za neke je EU ostvarenje sna,a za druge noćna mora. Njemačkoj odlično ide,lani je opet srušila rekord po visini trgovinskog suficita. Ali zato masa drugih EU država bilježi abnormalne trgovinske deficite,a dugovi im bujaju.http://www.banka.hr/regija/rekordan-trgovinski-suficit-njemacke

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije