Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
euroatom

EU blokirao Orbanovu 
i Putinovu nuklearku

Russian President Vladimir Putin discuss with Hungarian Prime Minister Viktor Orban (R) before a joint news conference in Budapest February 17, 2015. Putin will discuss Russian gas supplies to Hungary when he visits Budapest on Tuesday, an adviser to the
Foto: Reuters/PIXSELL
14.03.2015.
u 06:30

Zbog slične situacije i blokade Europske unije Rusija je odustala od gradnje plinovoda Južni tok

Institucije EU blokirale su 12 milijardi eura vrijedan sporazum između Mađarske i Rusije o dogradnji nuklearne elektrane Paks koja se nalazi otprilike na pola puta između Budimpešte i Osijeka. Odluka organizacije Euroatom, koju je prošli tjedan podržala i Europska komisija u tajnoj odluci otkrivenoj jučer u listu Financial Times, otvara novi potencijalni sukob između Bruxellesa i mađarskog premijera Viktora Orbana koji se smatra jednim od najvećih simpatizera Rusije unutar EU.

Orban i Putin dogovorili su da će ruska tvrtka Rosatom graditi dva nova nuklearna reaktora u Paksu, a Rusi su za tu investiciju posudili Mađarima 10 milijardi eura i zauzvrat dobili sve poslove na gradnji bez javnog natječaja. No Euroatom je odbio dati svoj pristanak na uvoz nuklearnog goriva iz Rusije. Bez tog pristanka Mađarska i Rusija ne mogu provoditi potpisani ugovor, već moraju nanovo pregovarati o nuklearnom gorivu. Izvori s kojima je Večernji list razgovarao u Bruxellesu kažu kako postoji rizik da Moskva izgubi interes za ovaj posao s Mađarima nakon blokade iz EU, slično kako je odustala od gradnje plinovoda Južni tok nakon što ga je EK proglasio neusklađenim s propisima EU.

– Sada postoje tri opcije. Ili će se Mađarska povući iz projekta, što je malo vjerojatno. Ili će se Mađarska sudski žaliti na odluku Euroatoma, što je također malo vjerojatno jer bi suđenje trajalo godinama. Ili će se ići u nove pregovore o nuklearnom gorivu, što je najvjerojatnije – kaže jedan upućeni izvor.

>> Orban brani Putina: Mađarska je protiv ekonomskih sankcija Rusiji!

Komentara 45

ML
mlinaivo
06:51 14.03.2015.

Postoji još jedno rješenje, a to je da Mađarska kaže zbogom EU. I ne samo Mađarska.

PL
plotto
07:12 14.03.2015.

EU je potpuno nedemokratska tvorevina i kao takvu,treba je razmontirati. Umjesto da bude izraz volje naroda EU,ona je izraz volje korporativnih vlasnika u EU i preko Atlantika.Mi Hrvati već imamo iskustvo življenja u "Tamnici naroda" pa nam ne treba jošš jedna takva tvorevina.

PL
plotto
09:46 14.03.2015.

Nije pitanje treba li Mađarska izaći iz EU,nego je pitanje kad će američki neoliberalni korporativni fašizam izaći i od*****i iz EU ? Taj kancerogeni tumor svakog dana uništava EU i njene interese zahvaljujući smiješnim marionetama iz EU institucija i nacionalnihih država.Viktor Orban je jedan od rijetkih časnih političara koji radi u interesu svog naroda i države,ali izlazak iz imperijalnog ropstva za gazde u sjeni nije dobrodošla opcija.Jedino je dozvoljena opcija biti trajno potlačen pod kontrolom psihopata i luđaka preko Atlantika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije