Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JEDAN OD NAJAKTIVNIJIH

Erumpirao vulkan na Indoneziji: Sela su prekrivena peplom, još nije naređena evakuacija

Indonesia's Mount Merapi volcano erupts
Foto: NIKO KHOIRUL ANAM/REUTERS
1/5
11.03.2023.
u 13:56

I prije erupcije, vulkan Merapi bio je na visokom nivou uzbune zbog pojačane aktivnosti

Indonezijski vulkan Merapi erumpirao je u subotu, izbacujući vrući oblak širine sedam kilometara, objavila je državna agencija za upravljanje katastrofama. Vulkan koji se nalazi u indonezijskoj regiji Yogyakarta eruptirao je oko 12 sati po lokalnom vremenu (6 sati ujutro po našem vremenu), te je primijećen tok lave od 1,5 km, priopćile su lokalne vlasti.

Merapi je visok 2963 metara te je jedan od najaktivnijih vulkana u Indoneziji. Prije erupcije već je bio na drugom najvišem stupnju uzbune zbog pojačane aktivnosti.

Stanovnici obližnje zajednice upozoreni su da prestanu s bilo kakvim aktivnostima u opasnim zonama, u radijusu od tri do sedam kilometara od kratera, stoji u priopćenju. Službenik na lokalnoj nadzornoj postaji, Yulianto, rekao je da nitko od stanovnika nije evakuiran.

“Ovo je promatrano samo kao jednokratni događaj, bilo je 5-6 lavina. Ako se pokrivenost nastavi povećavati i udaljenost bude veća od 7 kilometara, vjerojatno će se stanovnicima preporučiti evakuacija”, rekao je.

Al Jazeera piše kako je erupcija tijekom cijelog dana zaklonila sunce, a najmanje osam sela u blizini vulkana pogođeno je vulkanskim pepelom, rekao je časnik na jednoj od osmatračnica Merapija. Slike emitirane na lokalnoj televiziji Kompas TV prikazuju kuće i ceste prekrivene pepelom u selu u blizini vulkana, koje se nalazi na otoku Java.

Smještena na pacifičkom vatrenom prstenu, Indonezija ima više vulkana nego bilo koja druga zemlja, njih čak 130. Merapi je posljednji put žestoko erumpirao 2010. godine, pri čemu je živote izgubilo više od 350 ljudi.

Indonesia's Mount Merapi volcano erupts
1/11
Ključne riječi

Komentara 4

Avatar Nesalomljivi
Nesalomljivi
15:02 11.03.2023.

Ako se izlazak vulkanske lave na povrsinu naziva erupcija, onda bi vulkan trebao eruptirati a ne erumpirati? Hajmo jezicna policija... da cujem vase argumente.

Avatar Briselska junačina
Briselska junačina
15:06 11.03.2023.

Brzinski sam izračunao da je ova "erumpcija" u jednom danu u atmosferu ispustila CO2 koliko cijela istočna Europa može ispustiti u sljedećih 200 godina. Kad smo već kod klimatskih promjena, energetske učinkovitosti, poreza i trošarina na goriva, obnovljivih izvora energije,je, vjetroelektrana, odvojenog prikupljanja otpada i svih ostalih beskorisnih stvari koje služe samo za pljačku sirotinje. Možda školovana Greta demantira moj izračun.

DU
Deleted user
16:06 11.03.2023.

Milijun i jedan put je o tome pisano da je nepravilno i opet stavi erumpirao...... Stvarno poseban xlučaj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije