Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bruxelles

Erjavec: Preduvjet je rješavanje pitanja Ljubljanske banke

'09.05.2012., Zagreb,  Vesna Pusic, ministrica vanjskih i europskih poslova u Vladi RH  Photo: Patrik Macek/Pixsell'
Patrik Macek/PIXSELL
23.07.2012.
u 10:49

Ministrica Pusić na pitanje o izjavi slovenskog kolege rekla je da to nije ništa posebno novo jer Erjavec ponavlja stvari koje je već rekao.

Slovenski ministar vanjskih poslova jutros je, na ulazu u zgradu Vijeća EU u Bruxellesu u kojoj ministri vanjskih poslova danas imaju sastanak na kojem se pretežno bave Sirijom, ponovio da je za slovensku ratifikaciju hrvatskog Pristupnog ugovora preduvjet rješavanje pitanja Ljubljanske banke.

– Kad je Hrvatska zatvarala poglavlje 4, postignut je dogovor između premijera Pahora i premijerke Kosor da će se problematika Ljubljanske banke rješavati u sklopu sukcesije. To je tipično sukcesijsko pitanje jer tog problema ne bi bilo da se Jugoslavija nije raspala. Sada je problem što se lako može dogoditi da slovenski parlament neće htjeti ratificirati pristupni ugovor ako se to pitanje ne riješi. Želim da Hrvatska što prije uđe u EU, da ratificiramo ugovor, ali preduvjet je da riješimo pitanje Ljubljanske banke u skladu s obvezama koje je hrvatska strana dala pri zatvaranju poglavlja 4 – rekao je ministar Erjavec.

Naglasio je kako se u Dubrovniku na Croatia summitu dogovorio s ministricom Vesnom Pusić da će dvoje stručnjaka, imenovanih s obje strane, analizirati problem i predložiti rješenje. Vjerujem da će dijalog biti uspješan, pustimo da se taj dijalog dogodi, rekao je Erjavec. – Kad to riješimo, lako već sutra možemo u slovenskom parlamentu početi ratifikaciju – dodao je slovenski ministar vanjskih poslova.

Trenutak nakon Erjavca u zgradu je ušla i ministrica Pusić koja je na pitanje o izjavi slovenskog kolege rekla da to nije ništa posebno novo jer Erjavec ponavlja stvari koje je već rekao.

– On ponavlja da se boji da neće biti dvotrećinske većine u slovenskom parlamentu ako se prije toga ne riješi problem Ljubljanske banke. Hrvatska je zato poduzela inicijativu da se to pitanje odvoji od našeg europskog partnerstva. Slovenija je tu inicijativu prihvatila i imenovali smo stručnjake koji bi trebali vladama predložiti neko racionalno i izvedivo rješenje – rekla je ministrica Pusić.

Na sastanku Vijeća ministara vanjskih poslova EU sudjeluje i Vesna Pusić, a priliku za razgovor s ministrom Erjavcem imat će na marginama tog Vijeća, u sklopu kojeg svi ministri imaju i radni ručak. U 15 sati ministrica Pusić seli u zgradu preko puta zgrade Vijeća na bruxelleskom trgu Schuman. U Europskoj komisiji, naime, imat će sastanak s povjerenikom za regionalni razvoj Johannesom Hahnom, kojemu će iznijeti ideju o kandidiranju projekta pelješkog mosta za financiranje iz strukturnih fondova EU. Nakon tog bilateralnog sastanka Hahnu i Vesni Pusić pridružit će se i ministri vanjskih poslova Slovenije i Grčke jer će Hahn s njima održati sastanak o stvaranju Jadransko-jonske makroregije, odnosno spajanju više regija Europske unije u jednu makroregiju.

Ključne riječi

Komentara 13

LO
lojtra1
14:13 23.07.2012.

Odlično. Ako je to "preduvjet" izvolite isplatiti naše štediše!!

OB
-obrisani-
14:55 23.07.2012.

Dragi ljudi ne nasjedajte na "politikantske patke", lažu i jedni i drugi, iza tog sukoba skrivaju svoju nesposobnost. Sada bi trebalo napaliti Jorasa i ostale naivne (bedaste) da bi se te nesposobne elite pokazale "razumnim" i rješavale taj spor. Moja poruka jednim i drugim, dajte rješite privredno propadanje svak u svojoj državi i ne potpaljujte jadne narode da se mrze.

TI
tirkizna
14:09 23.07.2012.

He, he..... male gnjide znaju samo ucjenjivati. Bježe od južnjaka i balkana, a balkan im u srcu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije