Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uvjeti

Erhard Busek: Priznanje Kosova uvjet Srbiji za ulazak u EU

srbija, zastava
Dino Stanin/Pixsell
20.09.2012.
u 10:49

Erhard Busek, bivši koordinator Pakta za stabilnost jugoistočne Europe, dodao je da se Srbija ne treba nadati dobivanju datuma za početak pregovora s EU u prosincu

Nemoguće je reći kada će Srbija postati članica Unije, ali je sigurno da će morati prije ulaska u EU priznati postojanje države Kosovo. Dijalog između Beograda i Prištine što prije treba podići na višu političku razinu, a na kraju ovog procesa valja pronaći konačno rješenje za izlazak iz kosovskog čvora. Držim da bi to mogla biti podjela Kosova. Beograd i Priština su, u biti, za to i samo treba uvjeriti Bruxelles da se još jednom mijenjaju granice na Balkanu – rekao je za beogradske Večernje novosti Erhard Busek, bivši koordinator Pakta za stabilnost jugoistočne Europe. Dodaje kako se Srbija ne treba nadati dobivanju datuma za početak pregovora s EU u prosincu.

– Očekujem da Europska komisija i na kraju Europsko vijeće definiraju podužu listu područja u kojima je potrebno provesti neophodne reforme. Problem neće biti samo normalizacija odnosa s Kosovom nego i promjene u pravosudnom sustavu, vođenju gospodarske politike – kaže Busek dodajući kako ga ne iznenađuje zahtjev Njemačke da Beograd i Priština potpišu ugovor o dobrosusjedskim odnosima i "valja očekivati da najveće zemlje EU, prije svih Njemačka, postave i nove, dodatne uvjete pred Srbiju, kako proces integracija bude odmicao". On drži da je upitno hoće li Srbija postati članica EU i 2020. kako se donedavno predviđalo. S druge strana, vlada Srbije, kako doznaju Večernje novosti, ne priprema nikakvu izjavu o normalizaciji odnosa s Prištinom i konačan stav o tome trebalo bi donijeti odmah nakon objavljivanja državne platforme za Kosovo. Potpredsjednica srpske vlade za europske integracije Suzana Grubješić ne želi govoriti o nagađanjima i očekuje službeni stav treba li ili ne prije dobivanja datuma za pregovore sa EU potpisati ugovor o dobrosusjedskim odnosima.

– Neću se baviti najavama, već službenim dokumentima Europske komisije i Europskog vijeća. Oni su dostupni na internetskim stranicama obje ove institucije i u njima ne postoji službeni uvjet o potpisivanju izjave s Prištinom – kaže Suzana Grubješić.

Ključne riječi

Komentara 20

OB
-obrisani-
11:47 20.09.2012.

Tako je, oni dok ne padnu na koljena neće poćeti cijeniti zemlje u regiji..ne treba im ništa puštati..

NA
natürlich
11:52 20.09.2012.

20.09.2012. u 11:47h sveil je napisao/la: Tako je, oni dok ne padnu na koljena neće poćeti cijeniti zemlje u regiji..ne treba im ništa puštati.. .. :-)))))))))))))) to što ste vi pali na kolena to vaš problem Ako nas niko ne ne ceni zašto bi cenili glavonju u Briselu. Nemci nas nisu štedeli pa su nakraju potpisivali kaitulaciji. A to se nikad nemože zaboraviti . Srbija ne moli nikoga niti će biti nečija prčija. Nema ništa slađe od parčeta proje i slobode. Džaba svila i kadifa kada si rob.

NA
natürlich
11:47 20.09.2012.

Zašto ne priznaju Kataloniju Baskiju Hvala i doviđenja EU .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije