Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PODIGNUTA OPTUŽNICA

EPPO tereti bivšeg predsjednika Dinama iz Bukurešta za prevaru 'tešku' 30 milijuna eura

European Public Prosecutor's Office, EuStA, EPPO
Horst Galuschka/DPA
06.09.2023.
u 10:35

EPPO pojašnjava da se za projekte  koji su financirani iz fondova EU, onaj tko se javi na natječaj, mora dostaviti jamstveno pismo koje izdaje financijska institucija.

Bivši predsjednik nogometnog kluba Dinamo iz Bukurešta, optužen je za prevaru "tešku" oko 30 milijuna eura, priopćio je Ured europskog javnog tužitelja (EPPO). Optužnica je podignuta pred sudom u Bukureštu, nakon što je u svibnju ove godine pokrenuta istraga zbog prevare sa sredstvima iz EU fondova.

On je  trenutačno u istražnom zatvoru, a tereti ga se da je izdao 18 lažnih  jamstvenih pisama naručiteljima projekata financiranih iz EU i nacionalnih fondova, u kojima je tvrdio da osigurava projekte od eventualne štete. Ta lažna jamstva izdavala su fiktivne banke ili sumnjivi financijski subjekti, koji nisu imali gotovinu za pokriće osiguranih šteta. Shema je funkcionirala na sljedeći način: fiktivna banka koja je djelovala na Komorskim otocima izdala bi  jamstvena pisma kojima je jamčila javnim tijelima u Rumunjskoj isplatu iznosa u ukupnom iznosu od gotovo 20 milijuna eura.  Na isti način radile su i financijske institucije koje su djelovale u Češkoj, Latviji i Španjolskoj koje su izdale  jamstvena pisma koja će se koristiti u Rumunjskoj, iako na to nisu imale pravo te nisu imale potrebna  novčana sredstva za pokriće osiguranih šteta.

VEZANI ČLANCI

EPPO pojašnjava da se za projekte  koji su financirani iz fondova EU, onaj tko se javi na natječaj, mora dostaviti jamstveno pismo koje izdaje financijska institucija. Ta se institucija obvezuje platiti određene novčane iznose (vrijednost jamstva), u slučaju da usluge nisu ispravno obavljene. Osim toga, ako korisnik sredstava primi predujam, dužan je ugovornom tijelu dostaviti i jamstveno pismo kojim osigurava povrat predujma.  U pretragama su nađeni dokazi iz kojih proizlazi da je bivši Dinamov predsjednik od svibnja 2020. do ožujka 2022. preko raznih posrednika i predstavnika šest trgovačkih društava  dostavljao  netočne i lažne dokumente koji su se odnosili na projekte financirane sredstvima iz EU fondova. Zahvaljujući tim lažnim dokumentima, neopravdano je, tvrdi EPPO; dobio oko 13 milijuna eura, od čega je 11 milijuna eura bilo iz Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF).

Ključne riječi

Komentara 1

FR
franjo
17:43 06.09.2023.

Sitna riba za Mamića

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije