Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
COVID-19

Vraća li se korona? Epidemiolog Kaić: 'Brojke rastu, više je novozaraženih'

koronavirus
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
1/5
20.09.2023.
u 13:11

Očekuje se rast svugdje u Europi pa tako i kod nas, kazao je epidemiolog HZJZ-a

U Hrvatskoj i brojnim drugim zemljama EU, od kraja kolovoza 2023. zamjećuje se postupan porast broja oboljelih od COVID-19. Među identificiranim podvarijantama virusa, najčešće se nalaze XBB.1.5 i njemu slične podvarijante. S obzirom na to da je tijekom 2022. godine i početkom 2023. godine cirkulacija omikron varijante bila vrlo intenzivna, a nefarmaceutske mjere u zajednici bile postupno popuštane i ukinute u proljeće 2022. godine, malo je vjerojatno da je netko uspio izbjeći infekciju SARS-CoV-2 virusom, bilo kao asimptomatsku, oligosimptomatsku, ili s razvojem bolesti u punom kliničkom obliku, nedavno je objavio HZJZ.

Međutim, zaštita stečena prirodnom infekcijom, kao i zaštita stečena cijepljenjem postupno slabi i pojavljuju se podvarijante virusa koje dijelom mogu izbjeći ranije stečenu zaštitu, osobito kada ta zaštita s vremenom oslabi. Iz tog razloga, smatra se da je za veliku većinu osoba kojima je cijepljenje preporučljivo, a preporučljivo je osobama s povećanim rizikom od razvoja teških oblika bolesti COVID-19, dovoljno primijeniti ujesen samo jednu dozu cjepiva, neovisno o tome jesu li osobe ranije cijepljene te neovisno o tome jesu li preboljele COVID-19 ili ne.

VEZANI ČLANCI: 

Da raste broj zaraženih koronom potvrdio je za Danas.hr Bernard Kaić, epidemiolog s HZJZ-a "Da, rastu brojke. Više ih je novozaraženih nego proteklih tjedana. Očekujemo da će brojevi rasti ove jeseni, ali ne možemo predvidjeti kakva će točno biti situacija. Očekuje se rast svugdje u Europi pa tako i kod nas", kazao je Kaić.

04.02.2020., Zagreb - Na konferenciji za medije Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o slucaju korona virusa govorio je dr. sc. Bernard Kaic. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Tijekom rujna i listopada, Hrvatskoj se isporučuje varijantno mRNA cjepivo temeljeno na XBB.1.5 podvarijanti virusa SARS-CoV-2, a koja se očekuje da će dominirati u jesen/zimu 2023. godine. Također, dostupna su i mRNA cjepiva temeljena na BA.4/5 podvarijantama, za koje se također očekuje da će pružiti solidnu zaštitu od prevladavajućih XBB.1.5 podvarijanti.

Dostupna su cjepiva za sve dobne skupine od 6 mjeseci nadalje, a formulacija cjepiva koje se primjenjuje ovisi o dobi. HZJZ je također objavio kojim osobama je preporučljivo cjepivo:

a) osobe od 65 godina životne dobi i starije,

b) korisnici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika (bez obzira na dob, uključujući i djecu), kao i radnici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika

c) osobe, uključujući i djecu, s kroničnim oboljenjima, posebice oboljenjima srca i pluća, posebno djecu s oštećenom plućnom funkcijom (cistična fibroza, kronična astma, bronhopulmonalna displazija) i s kongenitalnim manama

d) odrasli i djeca s kroničnim bolestima metabolizma (uključujući dijabetes melitus), kroničnim bolestima jetre, kroničnim bolestima bubrega, hemoglobinopatijama i oštećenjem imunološkog sustava (uključujući HIV infekciju)

e) trudnice

f)  zdravstveni djelatnici / osoblje u jedinicama intenzivne skrbi, odjelima s posebno osjetljivim bolesnicima (npr. hematološki i onkološki odjeli) i hitnim bolničkim prijemima.

Više o Covid-19 u Hrvatskoj pročitajte na stranicama HZJZ-a. 

Komentara 22

US
Usridu
15:22 20.09.2023.

Jel to na pomolu kraj rata u ukrajini?

Avatar Carbonado
Carbonado
15:26 20.09.2023.

Ostalo je cjepivo na lageru što je Uršula dogovorila sa Pfizerom preko OnlyFa...SMS-a, turisti su otišli, hladnije je vrijeme pa AJMOOOOOOO! Misli na druge, cijepi se...do kraja ožujka 2024. kad se lagano spremamo za novu sezonu...!!!

DZ
Dzasmin
13:39 20.09.2023.

Zar stvarno mislite da cete uspjeti pokrenuti dovoljnu masu naivaca koji bi spremno zasukali rukav i pristali na brnjicu na usta?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije