Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nepravomoćno

Emilu Grgecu 10 mjeseci zatvora za krivotvorenje potpisa birača

08.06.2009.
u 11:10

ZLATAR – Emil Grgec (48) na Općinskom sudu u Zlataru nepravomoćno je osuđen na bezuvjetnu desetomjesečnu kaznu zatvora zbog krivotvorenja isprava, odnosno jer je od 14. do 26. travnja prikupljajući potpise birača koji podupiru kandidaturu Milana Babića (HDZ) za gradonačelnika Oroslavja u popis unio neistinite podatke o biračima, brojevima njihovih osobnih iskaznica i vlastoručno ih potpisao, a na popisu je i petero mrtvih osoba.

Takav popis predao je kao prilog Prijedlogu predlagatelja koalicije političkih stranaka, koji su ovjerili i potpisali čelnici političkih stranaka te je potom predan Gradskom izbornom povjerenstvu Grada Oroslavja. Izborno povjerenstvo Krapinsko-zagorske županije 4. svibnja poništilo je kandidaturu Milana Babića, a prigovor na pravovaljanost kandidature Povjerenstvu je podnijela koalicija SDP-HNS-DC-ZDS-HSU.

Raspravni sudac Branimir Papić u obrazloženju presude rekao je da ne može prihvatiti Grgecovo opravdanje da je smatrao da se birači ne trebaju sami potpisati te da je postupak prikupljanja išao presporo, smatrajući da je okrivljeni bio svjestan nedozvoljenih radnji.

Kao olakšavajuću okolnost sud je Grgecu priznao priznanje djela, kajanje, dosadašnju neosuđivanost i to da mu je Milan Babić oprostio. Sudac je naglasio da je Grgec bio uporan u počinjenju djela, da mu nedostaje političke kulture, da je omalovažio postupak izbora, vrijeđao promicanje etičkih i demokratskih načela izbora kao i da su zbog njegova osobnog poimanja politike nastale brojne posljedice, da je izigrao političku karijeru Milana Babića te da je njegovo ponašanje opasno za demokraciju.

Emil Grgec, koji je u međuvremenu izbačen iz stranke, prije izricanja presude rekao je:
- Žao mi je, pogriješio sam, nije mi jasno kako je došlo do ove pogreške, ispričavam se građanima Oroslavja, članovima HDZ-a, a najviše Milanu Babiću.

Općinsko državno odvjetništvo neće se žaliti na presudu, a Grgecov branitelj Krešimir Vlajčević najavio je žalbu.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije