Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOSTUPAN I U HRVATSKOJ

Europska agencija povlači s tržišta lijekove protiv suhog kašlja, objasnili zašto mogu biti opasni

ljekarna
Foto: Pixabay
07.12.2022.
u 10:00

U razdoblju do donošenja konačne odluke, odobreni lijek s predmetnom djelatnom tvari ostat će u prometu u RH, stoji u priopćenju HALMED-a

Povjerenstvo za ocjenu rizika na području farmakovigilancije (PRAC) pri Europskoj agenciji za lijekove (EMA) završilo je ocjenu lijekova s djelatnom tvari folkodin, koji se primjenjuju u liječenju neproduktivnog (suhog) kašlja u odraslih i djece te je preporučilo ukidanje odobrenja za stavljanje u promet u Europskoj uniji (EU) za navedene lijekove, priopćio je HALMED.

Kako je priopćio HALMED, dostupni podaci pokazali su da je primjena folkodina u razdoblju do 12 mjeseci prije opće anestezije provedene uz neuromuskularne blokatore (engl. neuromuscular blocking agents, NMBA) rizični faktor za razvoj anafilaktičke reakcije (nagla, teška i životno ugrožavajuća alergijska reakcija) na neuromuskularne blokatore. Neuromuskularni blokatori odgovorni su za 60-70% epizoda anafilaktičkih reakcija tijekom opće anestezije.

Budući da nije bilo moguće identificirati učinkovite mjere za umanjenje navedenog rizika ni identificirati skupinu bolesnika za koju prednosti primjene folkodina nadmašuju njegove rizike, EMA je preporučila da se lijekovi koji sadrže folkodin povuku iz prometa u EU te da više ne budu dostupni na tržištu.

"Zdravstveni radnici trebaju razmotriti prikladne terapijske alternative i savjetovati bolesnicima da prestanu uzimati lijekove koji sadrže folkodin. Zdravstveni radnici također trebaju provjeriti jesu li bolesnici kojima je planirana opća anestezija uz neuromuskularne blokatore koristili folkodin tijekom prethodnih 12 mjeseci te biti svjesni rizika od anafilaktičkih reakcija u navedenih bolesnika. Preporuke PRAC-a bit će proslijeđene Koordinacijskoj grupi za postupak međusobnog priznavanja i decentralizirani postupak za humane lijekove (CMDh), koja će, slijedom predmetne preporuke EMA-e, donijeti mišljenje na sljedećem sastanku u prosincu 2022. godine. CMDh će svoju odluku proslijediti Europskoj komisiji koja će donijeti konačnu, pravno obvezujuću odluku koja se primjenjuje u svim državama članicama EU u kojima je lijek odobren. U razdoblju do donošenja konačne odluke, odobreni lijek s predmetnom djelatnom tvari ostat će u prometu u RH", stoji u priopćenju.

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar Tombstone
Tombstone
14:48 07.12.2022.

Treba sto je moguce vise izbjegavati kemiju (naravno, osim ako od nje ne ovisi sam zivot) I koristiti provjerene prirodne nacina kak su nas ucile bake. Caj, med, imun, cesnjak....za razliku od kemiju koja sve radi sama I time "uci" nasa tijela da je prirodna obrana nepotrebna I time na kraju potpuno blokirali imunitet ovi prirodno sastojci isti simuliraju da radi vise nego obicno I sam nas obrani od bolesti. Ne svih, naravno.

LI
liliZG
00:58 08.12.2022.

da , EMA, nakon što je sredila PLIVA-u i tko zna koliko dr faraceutskih kompanija u malim državama EUa ili wbe u EU-u država , krenula na Alkaloid Skopje....pretpostavljam da im se alergijske reakcije događaju jer koriste tko zna čijee blokatore , dok smo koristili blokatore napravljene u domaćoj industriji vjerojatno nije bilo drame.... krajnje je vrijeme da naš premijer ,koji je već jednom nogom u nekoj od funkcija EUa pa ga boli visuljak za HR i samo čeka da petama da vjetra, odredi kao stratešku industriju ponovno otvaranje Imunološkog zavoda, kao i jednu od propalih tekstilnih ili onih samo što nisu propale za šivanje zaštitne odjeće i obuće za medicinu uključujući i famozne maske za lice , i da ne nabrajam dalje........

DU
Deleted user
15:06 07.12.2022.

Cijepiva su vec elaborirana?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije