Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ELJSP

Hrvatska je diskriminatorno odbila dozvolu boravka lezbijki iz BiH

europski sud za ljudska prava,strasbourg
Foto: Reuters/PIXSELL
23.02.2016.
u 15:07

ESLJP-u se obratila državljanka Bosne i Hercegovine Danka Pajić (42) kojoj je 2011. sisačka policija odbila molbu za dozvolu boravka u svrhu okupljanja obitelji jer se željela pridružiti svojoj partnerici koja živi u Hrvatskoj

Hrvatska je prekršila Europsku konvenciju o ljudskim pravima odbivši dozvolu boravka lezbijki iz Bosne i Hercegovine, objavio u utorak Europski sud za ljudska prava (ECHR) presudivši da se radi o diskriminaciji.

ESLJP-u se obratila državljanka Bosne i Hercegovine Danka Pajić (42) kojoj je 2011. sisačka policija odbila molbu za dozvolu boravka u svrhu okupljanja obitelji jer se željela pridružiti svojoj partnerici koja živi u Hrvatskoj. Policija je tvrdila da njezinim zahtjevom nisu ispunjeni uvjeti iz Zakona o strancima. Odbijena je i njezina kasnija žalba Ministarstvu unutarnjih poslova, a isti je ishod bio na Upravnom sudu u Zagrebu. Na koncu joj je odbijena i ustavna tužba. 

Pajić je potom podnijela tužbu sudu u Strasbourgu tvrdeći da diskriminirana na temelju seksualne orijentacije. Suci ESLJP-a dali su joj za pravo i presudili da prekršeni članci 14. (zabrana diskriminacije) i 8. (pravo na poštivanje privatnog i obiteljskog života) Konvencije o ljudskim pravima. Hrvatska po presudi Danki Pajić mora isplatiti 10 tisuća eura odštete. Hrvatska mora platiti i 5690 eura sudskih troškova. 

ESLJP u obrazloženju presude navodi da hrvatski Zakon o strancima omogućuje traženje dozvole boravka zbog obiteljskog okupljanja osobama heteroseksualnih parova, u braku ili ne, što prešutno isključuje homoseksualne parove iz primjene i tako omogućuje različito tretiranje osoba na temelju njihove seksualne orijentacije.

>> Premijeru, zaštitite ljudska prava lezbijki i gejeva

Komentara 15

AN
anihani
15:26 23.02.2016.

haha ,,kao da mi nemamo dovoljno lezbi ,,,a kad se volite ,lijepo povedi svoju zenu u bosnu i brini za nju,,,ali u HR je valjda bolja socijala ,,,

LI
liskovaca
15:24 23.02.2016.

sad tek počinje teror manjinaca nad većinom! Gdje je granica u tzv. pravima??? Kad sve gore nevedeno dobije, javiti će se na oglas za posao, poslodavac će izabrati nekog drugog, ona će ih tužiti za diskriminaciju........ Kažem vam, ljudska prava će nas uništiti!

Avatar Pavel ic
Pavel ic
15:31 23.02.2016.

pa ni u njemackoj nebi dobila boravak na osnovu cega

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije