Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
marš milijuna

ElBaradei: Hosni Mubarak mora odstupiti najkasnije do petka

egipat (1)
Foto: AFP/REUTERS/PIXSELL
1/14
Autori: zb, rb/VLM
01.02.2011.
u 09:04

Vojska je najavila kako se neće suprotstaviti građanima koji prosvjeduju u Kairu i Aleksandriji

Predsjednik Hosni Mubarak mora odstupiti najkasnije do petka kako bi se izbjeglo krvoproliće i počeli pregovori o novoj vladi, izjavio je nobelovac i jedan od vođa egipatske oporbe Mohamed ElBaradei uoči današnjeg marša milijuna.

U Kairu i Aleksandriji održan je  veliki prosvjedni marš na kojem je sudjelovalo oko milijun ljudi koji traže odlazak aktualnog predsjednika. Mubarak bi uskoro mogao napustiti Kairo i otputovati u London gdje ga čekaju sin i supruga, navode arapski mediji.

Stigao američki izaslanik

Frank Wisner, posebni američki izaslanika stigao je u Kairo. Wisner je iskusni diplomat koji uživa povjerenje Mubaraka. Neimenovani izvori iz State Departmenta tvrde da će Wisner od Mubaraka tražiti da prihvati političke promjene i otvori put poštenim izborima.

Mubarakovu ostavku zatražila je i Turska, vjerni saveznik Egipta. Turski premijer Tayyip Erdogan izjavio je kako egipatski vođa treba poslušati zahtjeve naroda. U strahu da se masovni izlazak naroda na ulice po egipatskom scenariju ne dogodi i u Jordanu, jordanski kralj Abdullah smijenio je vladu, zatraživši formiranje nove.

Egipatska je vojska priopćila da neće upotrijebiti silu protiv demonstranata koji na ulicama traže ostavku predsjednika Mubaraka, javlja BBC. To je prvo oglašavanje, po općem mišljenju, najmoćnije institucije u zemlji. U priopćenju se zahtjevi građana nazivaju legitimnima.

Prema službenim podacima, u proteklih tjedan dana poginulo je više od stotinu ljudi.

Evakuacija stranaca

Neposredno poslije oglašavanja vojske, potpredsjednik Omar Sulejman pojavio se na državnoj televiziji i objavio da će početi dijalog s političkim strankama o nekim od zahtjeva demonstranata, uključujući ustavne i zakonodavne reforme.

Sulejman je rekao da mu je predsjednik Mubarak povjerio zadatak da iznese konkretne prijedloge i vremenski okvir za njihovo provođenje. ElBaradei, koji je prije izjavio kako je spreman preuzeti vođenje prijelazne vlade, danas je kazao kako nema potporu većine Egipćana za preuzimanje vlasti. Istodobno, Muslimansko bratstvo je priopćilo kako ne žele pregovarati dok god Mubarak ne odstupi s vlasti.

Oko 4500 stranih turista čeka evakuaciju na aerodromu u Kairu, navodi AP. U tu zračnu luku jutros je sletjelo 18 charter letova iz Europe koji trebaju evakuirati oko 1500 turista.

Google je pokrenuo posebnu uslugu koja Egipćanima omogućuje slanje Twitter poruka - pozivom na telefonski broj i ostavljanjem glasovne poruke, i to bez internetske veze. Poruka se automatski pretvara u tekstualnu i šalje na Twitter.

Zbog straha da bi zbog događaja u Egiptu mogao biti zatvoren promet kroz Suez, cijena nafte je narasla iznad 100 dolara po barelu prvi put u zadnje dvije godine.

Komentara 473

OB
-obrisani-
22:27 01.02.2011.

asterix koga god da su ciokaubojgusari šikanirali medijima ili brutlano vojno ili bilo kako drugo mi je pozitivoi, pa tako i Francek, a i Sandi, iako je Sandi gazdama dao sve i jendom rekao ne i odmah dođe kazna

FL
flok
21:30 01.02.2011.

izgleda da nisu mogli da im nametnu onog svog nobelaša

UK
Ugo Kajvez
12:00 01.02.2011.

Dvorska luda i pomagači opet skupljau minuse ............ čestitam .........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije