Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Golf-igralište

Ekolozi: Studija za projekt od 80 mil. eura i te kako je površna

'ZADAR, 09.04.2010. Deponij \'Bastijun\' pored Biograda. Danas je odr\\u009Eana javna rasprava o projektu sanacije deponija i izgradnje golf terena na toj lokaciji. Photo: Dino Stanin/PIXSELL'
'Dino Stanin/PIXSELL'
09.04.2010.
u 17:20

Projekt igrališta za golf na 140 hektara na biogradskom deponiju pokrenula je tvrtka oca ministra u hrvatskoj misiji u UN-u u New Yorku Nevena Mikca.

Iako je Fakultet strojarstva i brodogradnje izradio Studiju utjecaja na okoliš za golfsko igralište Baštijunski brig pored Biograda na više od 200 stranica vrlo iscrpnih analiza, njezini, kako je utvrđeno, brojni nedostaci, na javnoj raspravi u Biogradu potaknuli su primjedbe ekoloških udruga, pa čak i Parka prirode Vransko jezero. Uime izrađivača studije Aleksandra Anić-Vučinić s FSB-a kazala je da će se golf-centar prostirati na površini od 140 hektara s golfskim igralištem sa 27 polja i pripadajućim poljem.

700 smještajnih jedinica

– Predviđena je i gradnja gospodarske zone s kućama i apartmanima sa 700 smještajnih jedinica – istaknula je A. Anić-Vučinić.

Najviše primjedbi na Studiju imala je Atana Grbić iz Eko Zadra, koja je upozorila da pri izradi toga dokumenta nije konzultiran ni angažiran nijedan stručnjak biološko- ekološkog usmjerenja.

– Nedopustivo je da za izradu studije nije angažiran ornitolog, iako se u blizini nalazi Ornitološki rezervat – kazala je Grbić, a to je potvrdila i predstavnica FSB-a, koja je objasnila kako ornitolozi nisu bili angažirani jer su u blizini već provedena ornitološka istraživanja.

Pesticidi onečišćuju

– Biološki dio studije napravljen je jako površno, a pritom se izrađivač još pozvao na europske standarde koji kažu da se biološka istraživanja trebaju provoditi tijekom svih dvanaest mjeseci – upozorio je ornitolog Ivan Budinski iz Udruge za biološka istraživanja BIOM.

Komentirajući primjedbe Eko Zadra da nije dovoljno istraženo hoće li iznimno veliki utrošak vode tijekom cijele godine ugroziti Vransko jezero ispiranjem u tlo vode bogate pesticidima, Aleksandra Anić-Vučinić kazala je da to ne može ugroziti vodotokove. Dodala je da obližnji poljoprivrednici trenutačno tlo onečišćuju deset puta jačim pesticidima.

Inače, najzanimljiviji dio priče s Baštijunskim brigom je što je osnivač Golfskog centra Biograd tvrtka VMD promet iz Zagreba čiji je vlasnik Antun Mikec, otac Nevena Mikeca, člana Misije RH pri UN-u u New Yorku. Iz VMD-a su svojedobno tvrdili da je projekt Baštijunski brig vrijedan više od 80 milijuna eura.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije