Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pooštrene kontrole

EK odlučio: Više ćemo kontrolirati problematične proizvođače hrane

05.03.2016., Zagreb - Sjednica Glavnog odbora SDP-a na kojoj ce Sredisnja izborna komisija podnijeti izvjesce o provedbi i zavrsetku kandidacijskog postupka za predsjednika SDP-a i clanova tijela SDP-a. Biljana Borzan. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Marko Lukunić/Pixell
16.03.2017.
u 07:04

Domaće proizvode temeljito testiramo, dok se kod proizvoda uvezenih iz EU oslanjamo na jedinstveni certifikat, kaže Tonino Picula

Europski parlament izglasao je jučer zakon o pooštravanju službenih kontrola hrane od polja do stola. Posljednjih mjeseci salmonela i drugi problemi sa sigurnošću hrane u Hrvatskoj i EU poljuljali su povjerenje građana u prehrambenu industriju i sposobnost nadležnih službi da štite javno zdravlje pa se novim pravilima, već neformalno dogovorenim između EP-a i Vijeća, želi poboljšati praćenje proizvodnje hrane i borba protiv prijevara.

– Paradoks je da domaće proizvode temeljito testiramo, dok se kod proizvoda uvezenih iz EU oslanjamo na jedinstveni zdravstveni certifikat, često bez pokrića. Na jedinstvenom tržištu nedopustiva je prodaja zdravstveno neispravnih proizvoda. Troškovi kontrole ne smiju biti opravdanje za ugrožavanje zdravlja i života potrošača – rekao je eurozastupnik Tonino Picula.

Europarlamentarka Biljana Borzan kazala je kako EK dobiva šire ovlasti da, u slučaju kada država članica ne može garantirati sigurnost hrane proizvedene na svom teritoriju, zaustavi prodaju i transport rizične hrane iz te zemlje. Jedna od novosti koje zakon uvodi je i princip obavljanja inspekcija i kontrola onih proizvođača hrane koji imaju prošlost kršenja propisa, dok će “uzorni” proizvođači koji nisu imali problema sa zakonom biti rjeđe kontrolirani.

>>Borzan traži agenciju na razini EU koja će kontrolirati kvalitetu proizvoda

Komentara 1

OB
ObrenM
10:36 16.03.2017.

Borzan svoju placu cestito zaradjuje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije