Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sastanak plenkovića i von der leyen

Odlična vijest za Hrvatsku: EK će odobriti dulji rok za novac iz Fonda solidarnosti za obnovu Zagreba!

Plenković
Foto: Vlada RH
1/2
17.02.2022.
u 13:26

– Cijenimo što je Europska komisija uvažila specifičnu situaciju u kojoj se Hrvatska nalazi nakon dva razorna potresa koja su pogodila blisko područje, uz istodobnu borbu s pandemijom COVID-19, što se ocjenjuje kao viša sila – objavio je premijer Plenković.

Premijer Andrej Plenković pohvalio se na Twitteru da je ipak uspio s predsjednicom Europske komisije dogovoriti povoljniji rok za trošenje novca koji je Hrvatska dobila iz Fonda solidarnosti Europske unije nakon potresa u Zagrebu.

– Slijedom argumentacije koju sam iznio Ursuli von der Leyen, Europska komisija odobrit će korištenje sredstava EUSF za sanaciju šteta od potresa u Zagrebu do lipnja 2023., što je usklađeno s razdobljem za korištenje alokacije zbog potresa na Banovini uslijed progresivne štete. Cijenimo što je Europska komisija uvažila specifičnu situaciju u kojoj se Hrvatska nalazi nakon dva razorna potresa koja su pogodila blisko područje, uz istodobnu borbu s pandemijom COVID-19, što se ocjenjuje kao viša sila – objavio je premijer Plenković.

Predsjednica Komisije Ursula von der Leyen na svom je Twitter profilu potvrdila vjest: - S obzirom na iznimne okolnosti, Komisija će povoljno gledati na zahtjev da se usklade rokovi za apsorpciju novca iz EUSF-a do lipnja 2023. godine.

U izjavi za novinare premijer Andrej Plenković je naglasio kako vremena ima dovoljno i kako je siguran da će se sav novac sada iskoristiti. 

- Kao što sam i najavio da ćemo to pitanje riješiti, bez obzira što je bilo puno nevjernih Toma da se to ne može, mi ovdje imamo i poziciju, i utjecaj, pa i reputaciju, a i objektivne razloge koji su nas doveli u situaciju da smo na ovaj način otvorili mogućnost da se to sve iskoristi - rekao je premijer Plenković. Dodao je kako očekuje intenziviranje rada, posebno nadležnog ministra Horvata, ali i drugih ministara - Beroša, Fuchsa, ministrice Obuljen Koržinek - kao i Grada Zagreba i svih drugih. 

- Očekujem od svih resora da prionemo poslu sad. Rasterećeni smo tih rokova koji su djelovali kao nepremostivi. Rješenje se uvijek nađe kad ima dobre volje i argumentacije - zaključio je Plenković.

Video: Plenković najavio: Smanjujemo stopu PDV-a na higijenske uloške i tampone!

Komentara 149

GA
Galapa
13:33 17.02.2022.

Treba im vremena dok ne skuže modus operandi kako što više sredstava namijenjenih obnovi pretočiti u svoje džepovlje. #nijelako

Avatar Jack Daniels
Jack Daniels
13:39 17.02.2022.

Plenki je dobio sredstva koje zbog nesposobnosti nisu uporabljena.Tako ce biti i ovom prilikom jer u hrvatskoj nema sposobnog covjeka da vodi ovakavj projekt. Osim toga sve je pod kontrolom, nema nista da se mazne, sto za nasu gangstersku elitu,u, nema intresa. Treba angaziriti Kineze da se time bave.

XI
xibau
13:40 17.02.2022.

moram priznati hdz je svijetski prvak u tome, među najgorima smo u europi po koroni, a on dobio izbore na priči da je pobjedio koronu i sve nas spasio da ne umremo, isti tako je obnova nakon potresa katastrofalno loša, a on uspije na tome poentirati, zaista impresivno!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije