Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
11.02.2015. u 14:00

N1 dočepao se reportera Međunarodnog konzorcija istraživačkih novinara, Willa Fitzgibbona, koji je rekao kako u podacima o računima, uz imena pišu i profesije

Na N1 televiziji sinoć su se morali naslađivati činjenicom da niti jedna od "starijih sestara", od državnog HTV­a preko agilne NoveTV i lepršava RTL­a, nisu uspjeli otkriti ništa o Hrvatima koji imaju račune u švicarskoj banci HSBC.

Naime, N1 dočepao se reportera Međunarodnog konzorcija istraživačkih novinara, Willa Fitzgibbona, koji je rekao kako u podacima o računima, uz imena pišu i profesije, pa se od Hrvata nalaze jedan vlasnik restorana, filmski producent, nogometaš, teniski djelatnik, poduzetnik... te da je najveći iznos novca 11,1 milijun dolara. Ostale televizije prežvakavale su iste podatke, tj. da se radi o 40 Hrvata, koji imaju 77 računa, na kojima je 33,2 milijuna dolara.

HTV se još u popodnevnu Hrvatsku uživo odlučio dovesti novinara Sašu Lekovića, hrvatskog investigativca u tome međunarodnom novinarskom timu, koji je otkrio aferu, ali Leković je samo priznao da ništa više ne može reći od onoga što se već zna. Čak i pomalo rezignirano priznao da niti kada se sazna više u cijeloj aferi, mogućnost da od svega ništa ne bude je velika, jer je isto tako bilo i s otkrivanjem off­shore kompanija, koje u pravilu služe za pranje novca. Upravo pranje novca listom se sugerira i sa svih televizijskih ekrana, premda se ne mora raditi o tome, tj. novac deponiran u Švicarskoj može biti posve legalan.

 Ali, kome je do toga stalo. Važno je podići prašinu i galamiti o aferi, a da se čak niti ne zna o kome se radi. N1 barem je doznao što radi taj za kojega se ne zna o kome se radi. Barem nešto. Tj. više od mnogih. Čak i od potpredsjednika Vlade Branka Grčića, koji je na upit novinara NoveTV bio brutalno iskren: "Upoznat sam taman koliko i vi." Eh, da je barem gledao N1. Ili da nije potpredsjednik Vlade. Isto nam se piše.

PLUS

Zahvaljujući Hrvatskoj uživo doznali smo da košarkaši Cedevite ponedjeljkom treniraju košarku s mladima s Downovim sindromom. Jako su radosni. I jedni i drugi. Bravo!

MINUS

RTL­ova reportaža o potrošačkoj košarici u susjednoj Sloveniji, BiH i Srbiji djelovala je nekako isprazno. Čitalo se, naime, već po novinama i internetu. Suvišan trud.

>>40 Hrvata u banku u Švicarskoj od poreznika sklonilo 33,2 milijuna $

>>Hrvat na tajnom računu ima 11,1 milijun dolara. I svjetski moćnici u velikoj aferi

Komentara 2

KI
Kissinger
15:56 11.02.2015.

darko,ubacili nam "koščicu",što znači tajni a što javni račun.naše momče reče da hrvati drže daleko veće iznose (kao javni računi) u švici-doduše nije spominjao njemačke i ine belosvjetske banke.ako itko može biti kriv? to su angloameričke banke sa sjedištem u švici.netko treba financirati te njihove ratove .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije