Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Egipat - Vatikan

Egipatski imam Ahmed al-Tayeb kritizira papu

Egipatski imam i Papa
03.01.2011.
u 15:47

Imam Ahmed al-Tayeb papinu izjavu o napadu na Kopte u Aleksandriji ocijenio je kao “neprihvatljivo miješanje u unutarnje stvari Egipta”

VATIKAN – Ulje na vatru u odnosima kršćana i muslimana nakon eksplozije bombe u automobilu ispred koptske kršćanske crkve u Aleksandriji u Egiptu, kada je u silvestarskoj noći poginula 21 osoba, dolio je imam iz Al Azhara šeik Ahmed al-Tayeb, jedna od najviših islamskih ličnosti, kritiziranjem papine izjave o potrebi zaštite kršćana na Srednjem istoku. Napad na koptsku kršćansku zajednicu u Egiptu bio je “kukavički smrtni čin koji vrijeđa Boga i cijelo čovječanstvo”, rekao je papa Benedikt XVI. za nedjeljnog angelusa sa svoga prozora na Trgu svetog Petra te pozvao na zaštitu kršćana od progona u Iraku i drugim islamskim zemljama. Imam Ahmed al-Tayeb papinu je izjavu ocijenio kao “neprihvatljivo miješanje u unutarnje stvari Egipta” te poglavara Katoličke crkve optužio da “ima neuravnotežen pogled na muslimane i kršćane koji su ubijani u svijetu”.

– Ne slažem se s papinom točkom gledišta i pitam se zašto nije zatražio zaštitu muslimana kada su bili masovno ubijani u Iraku – zapitao se egipatski imam.

Papa je bolno primio vijest o napadu na koptsku kršćansku zajednicu u Aleksandriji i taj je napad osudio ocijenivši ga kukavičkim kao što su kukavički i napadi s postavljanjem bombi ispred kuća kršćana u Iraku kako bi ih se natjeralo na bijeg iz zemlje. Papa je kazao da “strategija napada na kršćane ima posljedice na sve pučanstvo” te ohrabrio crkvenu zajednicu da ustraje u vjeri i svjedočenju nenasilja.  

Egipatski mediji danas pišu o opasnostima od građanskog rata. Imam Ahmed al-Tayeb posjetio je poglavara Kopta Shenuda III. i izrazio mu sućut zbog smrti kršćanskih vjernika.

– Neprijatelji islama i Egipćana žele baciti zemlju u sektaški rat – izjavio je Al-Tayeb nakon susreta sa Shenudom III., a skupina koptskih vjernika pokušala je napasti automobil u kojem se vozio imam.

Šef ureda za tisak Svete Stolice otac Federico Lombardi danas je izjavio da se papine riječi ne mogu smatrati uplitanjem te kako se u komunikaciji s imamom iz Al Azhare vjerojatno dogodio nesporazum.

– Važno je što je imam osudio napad na koptsku crkvu i pozvao na miran suživot kršćana i muslimana u Egiptu. A, glede optužbe upućene papi da se upliće u unutarnje stvari Egipta, treba vidjeti što mu je preneseno od obraćanja Benedikta XVI. za nedjeljnog angelusa – dodao je Lombardi.  

Egipatski ministar obrazovanja Ahmed Zaki Badr zatražio je da se u svim školama minutom šutnje oda počast žrtvama terorističkog napada na Kopte, a nastavnici moraju objasniti da je to bio “teroristički, a ne sektaški samoubilački napad”.   

Egipatski predsjednik Hosni Mubarak pozvao je “djecu Egipta, Kopte i muslimane” da budu ujedinjeni pred terorističkim prijetnjama. U televizijskom obraćanju naciji Mubarak je optužio “strance” za napad na cijelu zemlju, a ne samo na kršćansku manjinu. Kopti čine 10 posto egipatskog stanovništva od njih 83 milijuna.

Talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini zatražio je da se na vijeću ministara vanjskih poslova Europske unije 31. siječnja zatraži hitan odgovor na napade na kršćane u Egiptu i Nigeriji. Europska unija, koja je na prvo mjesto stavila zaštitu ljudskih prava, mora biti na prvim crtama borbe za zaštitu tih prava, objasnio je Frattini talijanski zahtjev.   

Egipatske vlasti povećale su sigurnosni nadzor oko svih crkava nakon samoubilačkog napada u silvestarskoj noći ispred koptske crkve u Aleksandriji. Istražitelji su saslušali tridesetak osoba, ali su svi, osim sedmorice, odmah pušteni. Prema pisanju egipatskih medija na jugu zemlje uhićeno je oko stotinu osoba i istraga ide u smjeru terorista iz Al-Qa'ide. Navodno je riječ o egipatskom krilu organizacije Osame bin Ladena, a skupina zvana Al-Mujahidin, prema pisanju na internetskoj stranici izraelskog lista Ynet, pozvala je na odobravanje napada u Aleksandriji.

Ključne riječi

Komentara 24

OB
-obrisani-
16:23 03.01.2011.

Egipatski imam Ahmed al-Tayeb kritizira papu ......... očito da odobrava napad hrišćane .

OB
-obrisani-
16:28 03.01.2011.

u pravu je ovaj turcin...

KA
karambita
16:03 03.01.2011.

Dok se god bude pitalo, tko si, odakle si, koje vjere i nacije biti ce ovakvih stvari......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije