Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
protiv mubaraka

Egipat: El Baradei u kućnom pritvoru, vojska na ulicama

egipat (1)
Reuters/Pixsell
Autori: zb, Ivan Halar
28.01.2011.
u 10:00

Hrvatska inicijativa Solidarnost s egipatskim narodom traži od Vlade i MVPEI-a da osudi represiju u Egiptu.

Nobelovac Mohamed El Baradei, koji se vratio u rodni Egipat kako bi vodio prijelaznu vladu ako dođe do svrgavnja predsjednika Hosnija Mubarak, jučer je u Kairu zajedno s tisućama demonstranata bio žrtva policijske brutalnosti. Prosvjednici su zapalili blok zgrada u kojem se nalazilo sjedište vladajuće stranke koje je sinoć izgorjelo. Obližnji Egipatski muzej, u kojem se nalaze najvredniji izlošci iz drvene egipatske povijesti također je u opasnosti. Prosvjednici su zauzeli i zfgradu državne televizije, a isto su pokušavali i sa zgradom ministrastva vanjskih poslova. Policajci koji su tukli prosvjednike u velikom broju su im se počeli pridruživati odbacujući uniforme. Prosvjednici su ih nosili na rukama i slavili kao heroje. predsjednik Hosni Mubarak naredio je da se policijski sat proširi na cijelu zemlju, no prosvjednici se na to ne obaziru. Jučer je ranjeno oko 400 prosvjednika, a prema nepotvrđenim izvješćima u Port Saidu ubijen je jedan 14-godišnji dječak. Brtianski denvni list Guardian, koji je izvještavao iz minute u minutu, objavio je kako se prosvjednici voze na oklopnim transporterima zajedno sa vojnici, što bi moglo značiti da i u vojsci polako puca disciplina.

Nakon što se pridružio prosvjednicima, El Baradeija je policija gađala vodenim topom, a osobe iz njegove pratnje su pretučene. Bivši šef UN-ove inspekcije za nuklearno naoružanje, mokar do kože, stjeran je u džamiju koju je policija opkolila, a zatim je stavljen u kućni pritvor, navodi AP. Zabranjeno mu je da napušta svoju kuću na periferiji Kaira. Uz vodene topove policija se s prosvjednicima obračunavala i suzavcima te gumenim mecima. Nakon podnevne molitve masovne demonstracije, osim u Kairu, održane su i u ostalim velikim gradovima poput Aleksandrije i Sueza. Na ulice je raspoređena i vojska. – Vrlo brzo predsjednik Mubarak mogao bi biti prisiljen da se povuče s vlasti. Barijera straha je srušena i više se ništa ne može vratiti na staro – kazao je El Baradei. Mubarak se još nije obratio naciji iako je bilo najavljeno da će to učiniti. Predstavnici njegove stranke kazali su da su spremni na dijalog, ali represije nisu prekinuli. Tako je u Egiptu jučer bio onemogućen pristup internetu, a ometan je i rad mobilnih mreža.

Glavni tajnik vladajuće Nacionalne demokratske stranke Safwat el-Sherif izjavio je da je nastupio trenutak da se nezadovoljni Egipćani saslušaju. – Ja kažem da dijalogu, da podjeli vlasti, da razmjeni mišljenja na miran i zakonit način – izjavio je Safwat el-Sherif. Arapi u regiji pažljivo prate događaje u Egiptu, a isto vrijedi i za strane sile poput SAD-a i Izraela.

Kaos u Egiptu izazvao je i nemir u Washingtonu, gdje Obamina administracija pokušava odlučiti što učiniti i koga podržati – starog saveznika Mubaraka ili njegove protivnike kojima se priključio ugledni El Baradei, ali i islamistička stranka Muslimansko bratstvo. Prema pisanju The New York Timesa, koji se poziva na depeše State Departmenta objavljene na WikiLeaksu, Obamina administracija je, za razliku od Bushove, odlučila da se Mubaraka ne kritizira javno zbog nedemokratske vladavine, nego da ga se bez buke primora na reforme.

Zbog onoga što se ovih dana događa u Egiptu u Hrvatskoj se okupila ad hoc inicijativa Solidarnost s egipatskim narodom. Inicijativa od Vlade i Ministarstva vanjskih poslova traži da osude postupke egipatske vlade koja se brutalno odnosi prema građanima koji su lišeni osnovnih sredstava za život i temeljnih političkih prava. Akcije Inicijative možete pratiti na Facebooku.

>>Mohamed el-Baradei: Spreman sam voditi prijelaznu vladu Egipta

Komentara 1545

OB
-obrisani-
19:15 28.01.2011.

28.01.2011. u 19:13h šćtrlj je napisao/la: 28.01.2011. u 19:11h ultraVioleta je napisao/la: \"...nije ti se svidjelo sjećanje na majku i njeno kurvanje...\" __________________________________________________ viki... ne spuštaj se na \"bošnjački\" nivo... maaaajketi... ---------------------- zašto ne šćtrlj stoku treba ušutkati ako onn može meni mogu i ja njemu da mu kažem da se sam kurva to bi bilo smiješno svakome ko zna kako izgleda (a ženske djece nema, žene mi je žao, život je nije mazio)

OB
-obrisani-
18:04 28.01.2011.

28.01.2011. u 17:58h Katsumoto je napisao/la: kako je krenulo, za mjesec će streptomicin® za sobom, ko lokomotiva, vući jedno petnaestak točkica... ------------------------------------------------- A što mogu kada me vole :)))) Ja sam im svijetla staza u njihovim bijednim životima, rekli bi Sandero Luminoso :))))

OB
-obrisani-
14:37 28.01.2011.

@ultraVioleta Amerikanci su zainteresovani samo da imaju sto veci broj \"modernih\" robova koji ce gledati njihovo smece iz Hollywooda, jesti njihove bljutave hamburgare i piti njihovu Coca Colu. Ali svemu dodje kraj i na kraju istina pobijedi i ne pomazu ni americki dolari ni propaganda. A misevi se usutili i ne znaju sta da rade!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije